Seljavalud võivad esineda koos tõsise haigusega (1)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seljavalu võib elu raskemaks muuta.
Seljavalu võib elu raskemaks muuta. Foto: Panther Media

Värskest uuringust selgus, et alaseljavalu ja depressiooniga võivad seostuda samad geneetilised tegurid.

Väljaandes Pain avaldatud uuringu tulemused tuginesid ligi 2150 Hispaanias elava kaksiku tervisekaardi andmetel, kirjutas newsmax.com. See pakkus uurijatele unikaalse võimaluse uurida geene, elustiili ja teisi tegureid kahes variandis.

Juhtiv uurija Marina B. Pinheiro ja tema kollegid Austraaliast Sydney ülikoolist ütlesid, et nad leidsid geneetiliselt identseid kaksikuid uurides märkimisväärse seose depressiooni sümptomite ja alaseljavalu vahel. Lisauuring näitas, et geenid, mis mõjutavad ajus asuvaid virgatsaineid, näiteks serotoniin ja noradrenaliin, seostuvad mõlema haigusega.

«Jätkuvalt on selgusetu, kas ühised geneetilised faktorid tekitavad eelsoodumuse nii alaseljavalu kui ka depressiooni tekkeks,» ütles Pinheiro. Ta lisas, et tuleb teha uuringuid, milles osalejaid, soovitatavalt kaksikuid, jälgitakse aja jooksul.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles