Delhi jõhkraimas vägistamises süüdimõistetu süüdistab ohvrit

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Delhi noored 9. veebruaril naistevastase vägivalla vastu protestimas.
Delhi noored 9. veebruaril naistevastase vägivalla vastu protestimas. Foto: SCANPIX

Briti dokumentalist esitleb peagi filmi, kus üks 2012. aastal Delhi liinibussis toime pandud jõhkras grupiviisilises vägistamises süüdi mõistetud mees süüdistab juhtunus ohvrit.

«Plaksutada ei saa ühe käega – selleks on ikka kaht vaja. Korralik tüdruk ei jõlgu kell üheksa öösel tänavatel,» räägib filmis Mukesh Singh, üks kuuest vägistamises ja mõrvas süüdi mõistetud mehest, edastab BBC.

2012. aasta detsembris toime pandud grupiviisilise vägistamise käigus ründasid kuus meest 23-aastast meditsiinitudengit Jyoti Singhi muuhulgas metallist esemega ning püüdsid tast ka bussiga üle sõita, mille tagajärjel noor naine suri hiljem haiglas. Juhtunu kutsus niigi naistevastase vägivallaga silma torkavas Indias esile ulatuslikud protestid ning selle kõige ajel karmistati ka vägistamise eest ette nähtud karistusi.

Vägistamise toime pannud kuuest mehest üks poos end väidetavalt üles ja üks tõestas, et oli kuritöö ajal alaealine, mistap tema sai teistest märksa leebema karistuse - kolm aastat noortekoloonias. Singhile ja veel neljale mehele määrati aga surmanuhtlus, mille nad edasi kaebasid. Singh väidab, et tema juhtis vägistamise ajal ainult bussi ega teadnudki, mis seal toimus.

Filmis näeb Singhiga vanglas tehtud intervjuud, kus mees räägib ka, et poisid ja tüdrukud ei ole võrdsed. «Majapidamistööd ja majapidamine on tüdrukutele, mitte diskodel ja baarides jõlkumine ja valede asjade tegemine, valede riiete kandmine.» Singh räägib filmis ka, et kui tüdruk poleks vastu puigelnud, oleks ründajad ta pärast lihtsalt bussist maha pannud ja löönud ainult tema meesoost kaaslast. «Ta ei tohiks vägistamise ajal vastu puigelda. Ta peaks olema vaikne ja lubama end vägistada,» räägib mees kaamera ees naistest.

Ohvri isa kommenteeris täna, et ründaja väited on kohutavad ja alandavad. «Ma loodan, et need saatanad puuakse peagi üles ja nad ei jää vangla turvaliste seinte vahele.» India seaduste kohaselt ei tohi ohvri isikut avalikustada, ent naise perekond on meedias korduvalt sõna võtnud ning soovib, et nende tütar ei jääks anonüümseks ohvriks ja et keegi teine ei peaks midagi sellist üle elama.

Rünnaku õhtul tuli Jyoti koos oma 28-aastase meessoost sõbraga kinost. Prokuratuuri sõnul tekitati naisele metallvarda abil kohutavaid sisemisi vigastusi, mille tagajärjel ta 13 päeva hiljem haiglas suri.

Leslee Udwini film kannab pealkirja «India tütar» ning see esilinastub BBC-s rahvusvahelisel naistepäeval, 8. märtsil. Udwini sõnul tahtis ta filmis esialgu uurida, miks mehed vägistavad ja intervjueeris vanglakaristust kandvaid vägistajaid. Filmis räägitakse aga ka Jyoti vägistamisele järgnenud naistevastase vägivalla vastu suunatud meeleavaldustest ja aruteludest, mis Indias selle järel puhkesid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles