Uus imevidin telefonidele - kas see ikka toimib?

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis müüakse mobiiltelefonidele mõeldud kiirgustõket, mille TTÜ õppejõud täielikult maha teeb.
Eestis müüakse mobiiltelefonidele mõeldud kiirgustõket, mille TTÜ õppejõud täielikult maha teeb. Foto: Elmo Riig

Alexela tanklapoodides ning veel hiljuti EMT ja Elioni veebipoodides müüdud Harmonifi kiirgustõket mobiiltelefonidele peab raadio- ja sidetehnika instituudi õppejõud mõttetuks tooteks, millega vaid tarbijat petetakse.

Toote näol on tegemist paari ruutsentimeetri suuruse kleebisega, mille kinnitamine mobiiltelefonile aitab tootja väitel kaitsta kasutajat mobiiltelefoni kiirguse eest.

Veel esmaspäeval EMT kodulehel müügil olnud kiirgustõke pälvis Tallinna tehnikaülikooli õppejõu Ivo Müürsepa tähelepanu. «Leian, et tarbijalt kasutu toote eest 18,85 eurot küsida on lihtsalt ebamoraalne,» märkis Müürsepp, kes on doktor telekommunikatsiooni erialal. Samuti on sellise toote müük tema hinnangul tehnoloogiaettevõtte mainet kahjustav.

AS Eesti Telekomi meediasuhete juht Raigo Neudorf selgitas, et alates märtsist EMT ja Elion seda toodet enam ei müü. «Võtsime aasta alguses mõned eksemplarid prooviks müüki, kuid tunnistame, et see oli viga ning lõpetasime nende müügi,» ütles ta, põhjendades: «Leidsime, et tegu pole tootega, mida meie ettevõttel oleks kohane müüa.»

Kuna Harmonifi müügisoleku periood oli Neudorfi kinnitusel väga lühike, oli ka ostude arv marginaalne.

Veel esmaspäeval oli EMT lehel müügil Harmonifi kiirgustõke. Allikas: ekraanitõmmis
Veel esmaspäeval oli EMT lehel müügil Harmonifi kiirgustõke. Allikas: ekraanitõmmis Foto: emt.ee

Müürsepp rääkis Postimehele, et tegelikult ei ole vaja end üldse mobiiltelefoni kiirguse eest kaitsta. Tõsi, mobiilsides kasutatakse küll informatsiooni edastamiseks elektromagnetkiirgust, täpsemalt selle madalsageduslikumasse ossa kuuluvat raadiokiirgust (raadiolaineid), kuid see pole kuidagi ohtlik.

«Tavainimese jaoks seostub sõna kiirgus ennekõike aatomienergia ja tuumasõjaga ning tekitab ka vastavalt negatiivseid emotsioone. Radioaktiivse kiirguse ja raadiokiirguse vahel on aga oluline erinevus. Raadiolainete sagedused on niivõrd väiksed, et ainuke toime, mida nad suudavad avaldada, on puhtalt soojuslik. Mobiiltelefoni kiirgusvõimsus on aga niivõrd väike, et inimkeha temperatuuri märkimisväärselt tõsta ta ei suuda,» selgitas Müürsepp.

Maailma Tervishoiuorganisatsiooni andmetel on viimase 30 aasta jooksul kirjutatud 25 000 teadusartiklit, milles on uuritud väikese võimsusega elektromagnetkiirguse võimalikku kahjulikku mõju inimese tervisele. Kõigi nende uuringute põhjal tehtud ametlik järeldus on, et selline kiirgus ei oma inimese tervisele kahjulikku mõju.

Teiseks tõi Müürsepp välja, et isegi, kui mobiiltelefoni kiirgus oleks kahjulik, ei suudaks selline toode seda kuidagi tõkestada.

Tänapäevased mobiiltelefonid kasutavad oma töös kiirgust, mille lainepikkus on suurusjärgus 15 sentimeetrit. Selleks, et laine levimisele mingit takistavat mõju avaldada, peavad varjavad objektid oma mõõtmetelt olema vähemalt lainepikkuse enda suurusjärgus ehk antud juhul siis umbes 15 sentimeetrised.

«Harmonifi kiirgustõke ja teised analoogsed tooted on ainult mõne sentimeetrise küljepikkusega. Paarisentimeetrine kleebis on kasutatavate raadiolainete jaoks nii väikeste mõõtmetega, et laine lihtsalt «ei näe» seda ja läheb taolisest tõkkest mööda,» rääkis Müürsepp ning lisas, et kes tahab tema toodud väidet visualiseerida, mingu tormise ilmaga mere äärde ja vaadaku, kui suurt varjet pakub kivi või palgijupp merelainete eest.

Isegi kui õnnestuks kuidagi mobiiltelefoni kiirgust varjestada, tajuks telefon seda levi nõrgenemisena ja reageeriks saatevõimsuse tõstmisega, märkis õppejõud, et varjestamine tooks tegelikkuses kaasa telefoni raadiokiirguse kasvu. Kuna taoline kiirgus ei ole ohtlik, seisneks probleem ainult levi halvenemises ja telefoni aku kiiremas tühjenemises.

Lisaks väidab Harmonifi kohta tootja veel, et kleebis muudab mobiiltelefoni kiiratava 2GHz sagedusega signaali 64GHz sagedusega kiirguseks.

Müürsepp märkis, et esiteks on taolise muunduse tegemine passiivse seadmega ülimalt ebatõhus, kuigi teoreetiliselt ilmselt võimalik. Teiseks jääb tema jaoks segaseks, miks peaks selline muundus vajalik olema, sest mida suurem on kiirguse sagedus, seda suurem on ka selle potentsiaalne ebasoovitav mõju.

«Isegi, kui selline muundur töötaks, siis tähendab see, et osa mobiiltelefoni kiiratavast energiast kulutatakse muunduri toitmiseks – tagajärjeks jällegi levi halvenemine,» lausus Müürsepp.

«Omamoodi peamurdmist pakub ka küsimus, miks kasutajat kaitsma pidav seade kleebitakse telefoni tagumisele, kõne ajal peast eemale suunatud, küljele,» lisas ta.

Müürsepp leidis, et taoline toode sobib samasse riiulisse amulettide ja õnnetoovate kristallidega. «Väikese võimsusega raadiokiirgus on inimesele täiesti ohutu ning samas on selle kiirguse mingilgi moel varjestamiseks vaja telefonist endast kümneid kordi suuremat tõket,» ütles ta.

Skeptik.ee kirjutas EMT kodulehel märgatud toote kohta järgmist: «EMT on astunud sammukese umbluu rajal. EMT veebipoes on müüa «kiirgustõke», mis «muundab läbistavad horisontaallained organismisõbralikeks paremspiraal-laineteks», mida iganes see ka ei tähendaks.»

Alexelas on kiirgustõkked endiselt müügil. Allikas: harmonifi.com
Alexelas on kiirgustõkked endiselt müügil. Allikas: harmonifi.com Foto: http://www.harmonifi.com/

Harmonifi kodulehel on kirjas, et kiirgustõket saab osta Alexela tanklatest. AS Alexela Oil juhatuse liige Ain Kuusik kinnitas, et Harmonifi kiirgustõkked on tõepoolest tanklapoodides müügil. Küsimusele, kas neid ostetakse palju, vastas Kuusik, et «see ei puutu asjasse, see ei ole tähtis, ostetakse».

Antud tootele esitati patenditaotlus juba 2010. aastal. Üks patenditaotleja oli Paal Juul Aschjem, kes kuulub äriregistri andmetel ettevõttesse Matchit OÜ. Viimase juhatusse kuulub ka ärinaine Reet Hääl, kelle abikaasa Heiti Hääl kuulub omakorda Alexela Logistics ASi juhatusse. Reet Hääle kinnitusel ei ole siin seoseid, vaid tegu on kokkusattumusega.

Matchit OÜ esindaja Triina Kalda selgitas, et nad on toodet sellisel kujul turustanud väga lühikest aega, vaid pisut alla kolme kuu.

Naise sõnul on antud valdkonnas väga palju erinevaid teaduslikke teooriaid. «On teooriaid, et kiirgus on täiesti kahjutu. Et kahjulik mõju on olemas. Ometi kuulub mobiiltelefoni kasutamisega seotud laiemalt levinud nõuannete hulka soovitus hoida telefoni kasutamise ajal pisut peast eemal või tarvitada pikemate kõnede ajal kõrvaklappe, handsfree-seadet,» märkis ta.

Kalda selgitas, et Harmonifi kiirgustõke muudab kiirguslaine struktuuri, mitte ei tõkesta seda lainet ennast. Seejärel on laine mõju inimese keha enda võngetele vastuvõetavam. «Kõige selle taga on teaduslik põhi ja selgitus,» kinnitas ta.

Kiirguse mõju inimesele mõõdab Matchit OÜ spetsiaalse aparatuuriga, mille abil saadakse Kalda selgitusel inimese kehast kätte signaal, mis näitab, mis toimub inimese organites nendes piirkondades, mis on kokku puutunud mobiiltelefoniga kõne ajal. Signaali töödeldakse seejärel arvutiekraanil. Seda kõike testitakse Kalda kinnitusel reaalsete inimeste peal.

«Mitmed kasutajad väidavad, et näiteks telefoni aku ei kuumene neil enam peale kiirgustõkke kasutamist üle ja see on otsene selline tajutav mõju, mida nad enda peal kohe tunnevad. Mõnel kaovad sellega kaudselt seotuna ka varasemast mobiiltelefoni kasutamisest tingitud peavalud kohe ära,» lausus Kalda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles