Netanyahu: lepe annaks Iraanile vabad käed tuumarelva ehitamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Benjamin Netanyahu USA Kongressis.
Benjamin Netanyahu USA Kongressis. Foto: SCANPIX

Tuumalepe, mille üle suurriigid Iraaniga praegu läbi räägivad, annaks Teheranile vabad käed tuumarelva arendamiseks, väitis Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu teisipäeval USA kongressis esinedes.

Iisraeli valitsusjuht nimetas kõnes, mis toimus samal ajal, kui USA välisminister John Kerry peab Šveitsis oma Iraani kolleegiga tuumakõnelusi, islamivabariiki üleilmseks ohuks.

«See kokkulepe ei takista Iraanil tuumarelva omandamast,» ütles Netanyahu, astudes vastu USA presidendi Barack Obama seisukohale, mille kohaselt Iraani ambitsoone tuleb ohjeldada diplomaatilise kokkuleppe kaudu.

«See praktiliselt tagab, et Iraan saab need relvad, pealegi suurel hulgal. Kuna Iraani tuumaprogramm jääb praktiliselt puutumatuks, on aeg, mil Iraan suudab taas rikastada uraani vajalikule astmele, väga lühike.»

Netanyahu kõnest jäi eemale umbes 50 USA kongressi demokraadist saadikut, kuid Nertanyahut tervitati kauakestva ovatsiooniga.

«Tean, et minu kõne ümber on olnud palju vastuolusid. Kahetsen sügavalt, kui minu siinolekut peetakse poliitiliseks,» ütles Iisraeli peaminister. «Seda ei olnud mul plaanis. Tahan teid, nii demokraate kui ka vabariiklasi, tänada teie aastaid ja aastakümneid kestnud toetuse eest Iisraelile.»

«Hindame kõike, mida president Obama on Iisraeli heaks teinud,» lisas Netanyahu, viidates kahe riigi tihedale julgeolekukoostööle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles