Lätis seatakse parteidele valimistel osalemiseks karmimad tingimused

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti peaminister Laimdota Straujuma möödunud aasta oktoobris toimunud parlamendivalimistel oma häält valimiskasti panemas.
Läti peaminister Laimdota Straujuma möödunud aasta oktoobris toimunud parlamendivalimistel oma häält valimiskasti panemas. Foto: SCANPIX

Läti parlamendikomisjon toetas täna ettepanekut seada erakondadele valimistel osalemise tingimuseks suurem liikmete arv kui varem.

Uue eelnõu järgi peab parteidel olema vähemalt 500 liiget ning erakond peab olema loodud üks aasta enne parlamendi või Euroopa Parlamendi valimisi. Praegune seadus lubab erakonnal valimistel osaleda, kui sellel on liikmeid vähemalt 200.

Veel ei otsustatud, kas suurendatakse parteile antavat riiklikku toetust. Praegu on see 0,71 eurolt ühe hääle kohta, kui partei on saanud valimistel vähemalt kaks protsenti häältest. Kavandatav muudatus annaks parteile ühe hääle kohta 1,42 eurot.

Läti president Andris Bērziņš tegi varem parlamendile ettepaneku suurendada riigi toetust erakondadele, et vähendada eradoonorite mõju. Samuti tahab Bērziņš erakondade liikmeskonnale suuremat otsustusõigust, selleks tegi president ettepaneku, et erakondade valimisnimekirjad on allkirjastatud vähemalt 100 parteiliikme poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles