Küsitlus: Stubb ei mõista soomlaste igapäevaelu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome peaminister Alexander Stubb.
Soome peaminister Alexander Stubb. Foto: SCANPIX

Soomlaste igapäevaelu probleeme mõistab kõige paremini Põlissoomlaste partei esimees Timo Soini, kõige halvemini aga peaminister ja Koonderakonna esimees Alexander Stubb, ilmneb arvamusküsitluse tulemustest.

Rahva silmis erinevad peaministrikandiaadid tavakodanike mõistmises kardinaalselt: Soinit peab mõistvaks 67 protsenti vastanuist, Stubbi vaid 10 protsenti.

Keskerakonna esimees Juha Sipilä saab arvamusküsitluse põhja rahva igapäevaprobleemidest aru 53 protsendi arvates, sotsiaaldemokraatide Antti Rinne 49 protsendi meelest.

Suure osa soomlaste arvates on otsustajad rahva igapäevaelust võõrandunud. Küsitluse põhjal on sel seisukohal 83 protsenti soomlastest.

Internetiküsitlus viidi läbi jaanuaris 2000 inimese hulgas.

Erinev on vastanute hinnang ka peaministrikandidaatide patriootlikkusele ja Soome huvide eest seismisele. 73 protsenti meelest on Soini isamaaline mees ja õige Soome asja ajaja. Sipiläl on need omadused 61, Rinnel 44 ja Stubbil 42 protsendi arvates.

Põlissoomlaste juht Timo Soini (vasakul) ja sotsiaaldemokraatide liide Antti Rinne.         Foto: Scanpix
Põlissoomlaste juht Timo Soini (vasakul) ja sotsiaaldemokraatide liide Antti Rinne.         Foto: Scanpix Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Majanduse ja uute töökohtade loomise seisukohast saab suurima toetuse 57 protsendiga Keskerakonna Juha Sipilä. Teised reastuvad: Stubb 39, Rinne 35 ja Soini 26 protsenti.

Välis- ja julgeolekupoliitikas peetakse usaldusväärseimaks Stubbi (63 protsenti), Rinne ja Sipilä võimekusse selles valdkonnas usub kümnendik vastanuist, Soini kogemus hindab 26 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles