Orissaare tamme reklaamija: see oli võimas ponnistus!

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Orissaare staadionitamm.
Orissaare staadionitamm. Foto: Ivo Kruusamägi

Orissaare tamme Euroopa aasta puu tiitlile esitanud arboriste koja esimees Heiki Hanso rääkis, et lisaks Eestile sai Orissaare tamm hääli ilmselt ka Ameerikast, Inglismaalt, Soomest ja isegi Jaapanist. 

Arboristide koja esimees Heiki Hanso rääkis Kuku raadiole, et oli väga liigutav, et nii paljud inimesed Orissaare tamme kampaaniaga kaasa tulid. «Meil on väga lahe ühiskond Eestis!»

Hanso ise ehitas rahva tähelepanu köitmiseks reklaamkäru, millega jooksis Tallinnast Orissaarde

«Üks plaan oli Tallinna vanalinna kirikutorni ronida ja lehvitada lipuga ja silma jääda. Mõtlesin, et vähem kellegi rahu häiriv üritus oleks parem. Kõigepealt oli plaan tamme kostüüm välja mõelda. Jumal tänatud, et see plaan ei õnnestunud. Olles oma teekonna esimestel kilomeetritel, ma sain aru, et see oleks olnud läbikukkumine,» muigas Hanso.

Orissaare tamm sai esikoha pea 60 000 häälega, järgnesid Ungari Tata idaplaatan ja Hispaania Remolinari pöetud pappel.

21. veebruaril muudeti hääletustulemused salajaseks, kuid hääletus toimus 28. veebruarini.

Hanso meenutab, et 21. veebruaril oli tammel veel 41 000 häält. «See oli võimas ponnistus!»  

Hanso uuris ka korraldajatelt, kas on võimalik tuua välja, kust riigid Eesti tamm oma hääled sai.

«Eestikeelselt veebilehelt hääletati 36 000 korral, ingliskeelse versiooniga 1900 ja Ameerikast 20 000 korral,» teadis Hanso öelda. Hääli sai Eesti puu ilmselt ka Jaapanist, Soomest, Rootsist ja näiteks Tšehhist. «Tegemist oli ikkagi rahvusvahelise konkursiga.»

Hanso sõnul on Orissaare tamm umbes 200-aastane, aga tammede seltskonnas olevat see puberteediiga. Tamme Lauri on näiteks 800-aastane.  

Hanso nentis, et läbi aegade on küsitud, kas üks tamm peaks staadionil olema. «Aga kuna puu oli enne staadionit, siis ta peaks seal olema. Kuna Orissaarest on tulnud väga palju tublisid sportlasi, siis pole see ka kellegi treenimist takistanud. Loodan, et Orissaare on nüüd kõvasti huviobjektiks ja Orissaare saab seda ära kasutada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles