Tansaanias määrati albiino tapjatele surmanuhtlus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Albiinotüdruk Kabangas.
Albiinotüdruk Kabangas. Foto: SCANPIX

Tansaania kohus mõistis surma neli inimest, kaasa arvatud ohvri abikaasa, kes tapsid albiinost naise ning raiusid tal küljest jalad ning käe, et kasutada neid hõimurituaalides.

Samas pääsevad süüdimõistetud vähemalt esialgu hukkamisest, sest riigis on surmanuhtlusele kehtestatud moratoorium. Albiinode tapmise eest oli juba varem kõrgeim karistusmäär määratud 17 isikule. Viimati viidi surmanuhtlus selles Aafrika idaosas asuvas riigis toime 1994. aastal.

Aafrika mandril elavate heleda naha ja silmade ning silmatorkavalt valgete või punaste juustega albiinode elu on ohus, kuna nõidarstide jaoks sisaldub nende kehaosades võimas maagia.

Tansaanias elab suisa vähemalt üks albiino iga 1500 elaniku kohta ja rahvaarv läheneb seal 50 miljonile. Kõige julgemate hinnangute kohaselt leidub albiinosid seal veel oluliselt enam – nende koguarv varieerub erinevatel andmetel 30 000 ja 150 000 vahel.

Sealjuures on Tansaania üheskoos naaberriik Burundiga albiinode jaoks kõige ohtlikumad paigad maailmas, ehkki seisundi teadvustamises ja sellega elavate inimeste toetamises on siiski tehtud olulisi edusamme.

2000ndatest aastatest sagenesid oluliselt rünnakud, mille eesmärgiks on kasutada albiinode kehaosi nõiakunstis – see võib tähendada albiino tapmist ja tükeldamist, aga ka lihtsalt mõne jäseme otsast raiumist.

2006. aastast saadik on Tansaanias ametlikel andmetel tapetud üle 70 albiino ja rohkem kui 30 on julmades rünnakutes kaotanud mõne jäseme. Albiinode õiguste eest seisjate sõnul on tegelikkus ilmselt veel oluliselt hullem.

Albiinode kehaosi peetakse ebausklikus Tansaanias võimsaks vahendiks, millest tehtud nõiajook aitab saada rikkaks, tagab karja- ja kalaõnne ning päästab kõikvõimalike hädade, sealjuures aidsi ja HIVi käest. Viimaste puhul võidakse hüvaks abinõuks pidada ka seksuaalvahekorda albiinoga. Kõige enam on julm praktika levinud Victoria järve ümbruses ja sealsed kalurid usuvad kalaõnne kasvavat ka siis, kui põimida võrkudesse albiinode juukseid.

National Geographicu andmetel võib täiskomplekt albiino kehaosi maksta mustal turul suisa 75 000 dollarit (54 000 eurot). Kõige enam hinnatakse juukseid, jäsemeid, keelt, pead, genitaale ja silmi, ent kaubaks võivad minna veel mitmed organid. Nõudmine on niivõrd suur, et kehaosade järel käiakse ka juba surnud ja maha maetud albiinode haudades. Selle takistamiseks on hakatud matmispaiku suisa betooniga katma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles