Euroopa terasetootjad tõusul: Hiina impordile tuleb tollimaks

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terasesulatus Outokumpu tehases Tornios.
Terasesulatus Outokumpu tehases Tornios. Foto: outokumpu.com

Uudisteagentuuri Reuters allikate teatel on Euroopa Komisjon kehtestamas Euroopa Liitu imporditavale Hiina ja Taivani terasele tollimakse. Uudis pani Euroopa terasetootjate aktsiad börsidel rallima.

Euroopa terasetootjate assotsiatsioon kaebas komisjonile juba mullu mais Hiina ja Taivani päritolu külmvaltsitud roostevaba lehtterase hinnadumpingu peale. Nüüd on komisjoni allikad Reutersile teatanud, et Hiina terasele kavatsetakse kehtestada 25 protsendi ja Taivani omale 12 protsendi suurune tollimaks.

Soome terasetootja Outokumpu aktsia hind tõusis uudise teatamise järgselt 18 protsenti, Luksemburgi Aperami aktsia 9,9 protsenti ja Hispaania Acerinoxi aktsia 6 protsenti.

Nordea panga hinnangul on Hiina ja Taivani osa Euroopa roostevaba terase turul juba kolmandik, vahendab Taloussanomat.

OP panga vanemanalüütiku Jari Räisäneni sõnul vähendab tollimaks praegu Euroopas jõude seisvat tootmismahtu, misjärel võib terase hind tõusta ja ka terasetootjate kasumlikkus paraneda.

Outokumpu Soomes Tornios asuvale tehasele oleks tollimaks hea uudis. Outokumpu on olnud viimasel ajal sunnitud sulgema mitu terasetehast Euroopas ja tänavu ootab sulgemine Bochumi tehast Saksamaal. Analüütikute arvates imporditollide kehtestamine Bochumi tehast siiski ei päästa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles