Uuring: Eesti kohtusüsteem on ELi tõhusaimate seas

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohus.
Kohus. Foto: Lauri Kulpsoo

Eesti kohtusüsteem on mitme näitaja põhjal Euroopa Liidu tõhusaimate seas, selgub eile avaldatud Euroopa justiitssüsteemi tulemustabelist.

Eestis kulus 2013. aastal tsiviil- ja ärivaidluste lahendamiseks esimese astme kohtus keskmiselt 130 päeva, mis on Luksemburgi (53 päeva) ja Leedu (94 päeva) järel edetabeli kolmas tulemus. Kõige kauem võtab tüliküsimuste lahendamine aega Maltal (750 päeva) ja Küprosel (638 päeva), seisab riigikohtu kodulehel.

Haldusküsimuste lahendamiseks esimese astme kohtus kulus Eestis uuringu järgi 139 päeva, mis on tabeli seitsmes tulemus (lühim aeg Rumeenias 106 päeva). Maltal võtab sarnaste küsimuste lahendamine 2036 päeva ja Kreekas 1148 päeva.

Eesti on tabelis esimesel kohal infotehnoloogia võimaluste kasutamisel maksekäsu kiirmenetluste puhul, saades koos Malta ja Portugaliga maksimumhinnangu kõigi seitsme hinnangukriteeriumi arvestuses (kokku 700 punkti). Madalaima tulemuse saanud Ungari ja Slovakkia kogusid alla saja punkti. 

Tabelis kõrgel kohal ollakse ka Eesti kohtunike osalemises ELi seadusandluse või teiste liikmesriikide seadusandluse alastel koolitustel.

Samuti paigutus Eestis tulemustabeli esimesse poolde kohtusüsteemi sõltumatuse tajumise osas. Kõrgeimad hinnangud kohtute sõltumatusele anti Soome (6,6), Taani (6,5) ja Iirimaa (6,3) puhul, Eesti vastav näitaja oli 5,7. Madalaimad näitajad mõõdeti aga Slovakkias (2,3), Bulgaarias (2,3) ja Horvaatias (3,2).

Tabeli teise poolde jääb Eesti advokaatide ja kohtunike arvult ning kohtutele kuluva raha osas. 2013. aastal oli Eestis 67 advokaati ja 17 kohtunikku saja tuhande elaniku kohta. Enim oli advokaate Luksemburgis (400), Kreekas (381) ja Itaalias (379), kõige vähem Soomes (37), Rootsis (56) ja Lätis (66). Kohtunikke oli enim Sloveenias (46), Horvaatias (44) ja Luksemburgis (41), kõige vähem Iirimaal (3), Taanis (6) ja Maltal (10).

Eestis kulutatakse kohtutele 25,2 eurot ühe inimese kohta. Enim kulutavad kohtutele Luksemburg (142,7 eur/in) ja Saksamaa (98,3 eur/in). Kõige väiksemad kulud on Bulgaarias (17,9 eur/in) ja Leedus (18 eur/in).

Euroopa Komisjon koostab ja avaldab ELi justiitsvaldkonna tulemustabelit eesmärgiga aidata kaasa liikmesriikide kohtusüsteemi parandamisele ja reformimisele. Lisaks riikide individuaalsele hindamisele aitab ELi õigusemõistmise tulemustabel tuvastada võimalikud puudujäägid ja toetab liikmesriike vajaduse korral struktuurireformide tegemisel õigusemõistmise valdkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles