Stebeli patarei avas huvilistele oma saladused

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stebeli patarei komandopunkt.
Stebeli patarei komandopunkt. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Muinsuskaitsehuvilised pumpasid Saaremaal Sõrves tühjaks sinna 70 aastat tagasi rajatud nn Stebeli rannakaitsepatarei komandopunkti, kust tuli lagedale nii mõndagi põnevat.

Ajaloohuviliste meeste huvi oli nii suur et pumbad pandi tööle juba öösel ja pärast 12 tundi pumpamist said esimesed mehed juba sisse minna, kui vesi oli 3-4 meetri võrra alanenud, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Saaremaa muinsuskaitse seltsi esimees Tõnu Veldre ütles, et ühe legendi kohaselt oli ehitises mitu korrust, kuid praeguseks on selge, et ehitises on kaks ja pool korrust.

Lõpuks naeratas otsijatele õnn, sest leiti kunagine inseneride tippsaavutus - kahurite tulejuhtimise mehhaaniline arvutusseade.

Komandopunkti ruumidest juhiti kunagi 315. Balti laevastiku rannakaitsepatarei tööd ja kahurituld, mis ulatus 40 kilomeetri kaugusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles