Soome rahvasaadik: Rootsi abile ei maksaks väga loota

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome sõdurid Helsingis toimunud õppusel.
Soome sõdurid Helsingis toimunud õppusel. Foto: SCANPIX

Rahvasaadik Jörn Donner (Soome Rootsi Rahvapartei) ei usu, et kriisi puhkedes tõttaks Rootsi Soomele appi.

«Me ei peaks kriisi puhkedes teiste abile nii hirmsasti lootma. Ja kõige vähem rootslaste omale,» rääkis Donner eile Helsingis toimunud välispoliitika ümarlaual, vahendas iltalehti.fi.

Veebruaris avalikustati Soome ja Rootsi kaitsekoostööd määratlev raport. Selle järgi võivad naaberriigid moodustada ühiseid militaarüksusi.

Ta tuletas meelde, et Rootsis pole enam kohustuslikku ajateenistust.

Donner rääkis oma kohtumisest Rootsi endise välisministri Carl Bildtiga, mis leidis aset eelmisel aastal. «Bildt ütles, et meil on seal idas, Soomes piisavalt kahuriliha ehk soomlastest sõjaväekohuslasi.»  

Donner tuletas meelde, et Rootsi on püsinud sõdadest puutumata enam kui 200 aastat. Tema arvates võib Soomet aidata üksnes NATO.

«Kuid sellest ei tule praegu midagi, sest meil on president (Sauli Niinistö), kes seda ei taha. Vähemalt mitte sel valimisperioodil ega ka mitte tema enda ametisoleku ajal. Ja siis tuleb keskerakondlaste juhitav valitsus ja Juha Sipilä kui peaminister.»     

82-aastane professor Donner on soomerootslane. Ta on kirjanik, filmirežissöör ja diplomaat, kes on töötanud Soome parlamendi mitmes koosseisus. Aastatel 1996-1999 oli ta Euroopa Parlamendi liige.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles