USA kutsus Hanoid takistama Vene sõjalennukite tankimist Vietnamis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USS Fort Worth Lõuna-Hiina merel.
USS Fort Worth Lõuna-Hiina merel. Foto: MC2 Conor Mintp/U.S. Navy/SIPA/MC2 Conor Mintp/U.S. Navy/SIPA

USA kutsus Hanoid mitte lubama Venemaal tankida sõjalennukeid Vietnami baasis seoses kartustega, et see võib suurendada pingeid Aasia-Vaikse ookeani regioonis, ütles Ühendriikide välisministeerium neljapäeval.

Vene sõjalennukite tankimine Cam Ranhi mereväebaasis võib pingestada Hanoi ja Washingtoni suhteid. USA ametiisikud on viimastel kuudel öelnud, et Venemaa on suurendanud patrull-lendude arvu Jaapani ja Lõuna-Korea ümbruses ning saadab sõjalennukid ka Ühendriikide California ranniku ning Washingtonile kuuluva Guami saare lähistele.

USA välisministeerium on enda sõnul teadlik lepingust, mis lubab Vene tankimislennukitel Il-78 kasutada Cam Ranhi mereväebaasi.

Nõukogude Liit ja Vietnam allkirjastasid 1979. aasta mais kokkuleppe, millega anti Cam Ranhi sadam 25 aastaks nõukogude laevastiku käsutusse. Hiljem reorganiseeriti see Vaikse ookeani laevastiku 922. tehniliseks tugibaasiks.

2001. aastal otsustasid Vene võimud Cam Ranhi rendilepingut enam mitte pikendada ja tõid oma alused enne tähtaega baasist ära. Viimane Vene mereväelane lahkus 2002. aasta mais.

Vietnam moderniseeris seejärel baasi, tehes selle hooldustöödeks kättesaadavaks välisriikide laevadele ja allveelaevadele.

Ühendriigid austavad Vietnami õigust sõlmida teiste riikidega leppeid, ent kutsuvad sellest hoolimata Hanoid tagama, et Venemaa ei kasutaks ligipääsu baasile «regioonis pingeid suurendavaks tegevuseks».

Vietnam on viimastel aastatel lähenenud Washingtonile soovist Hiinat tasakaalustada, kellega Hanoil on territoriaalvaidlus Lõuna-Hiina mere alade üle.

Oktoobris tühistas USA presidendi Barack Obama administratsioon Vietnamile kehtestatud surmava relvastuse müügi keelu. Vietnami valitseva kompartei juht Nguyễn Phú Trọng peaks sel aastal Washingtoni külastama.

Hanoi kaalub oma strateegilisi suhteid hoolikalt, hoides häid suhteid ka mõlema suure põhjanaabri - Venemaa ja Hiinaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles