Külmetusravimid, mis võivad autojuhtimist ohustada

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Haigena rooli istumine on niigi ohtlik, aga mõni külmetushaiguse- ja allergiaravim võib autojuhtimisvõimet veelgi halvendada, tuues silma une ja tekitades eufooriat.

Praegu on autoroolis tõenäoliselt rohkem tõbiseid ja ravimite mõju all juhte kui ühelgi muul aastaajal, sest vinduval kevad-talvel vohavad külmetus- ja viirushaigused ning juba on õhus ka allergikule tükk tuska tekitavat õietolmu, kirjutab ajakiri Autoleht.

Haiguse või allergiaga kaasnevaid vaevusi on lihtsaim leevendada retseptita müüdavate ravimitega, kuid neid apteegist valides ning autosõidu eel ja ajal tarvitades peab arvestama, et mõnigi rohi võib autojuhtimisvõimele mõjuda ohtlikult, toonitavad perearst Hiie Karelson ja Võru Jüri tänava Südameapteegi proviisor-juhataja Piret Stokkeby.

«Nina- ja kurguspreid ning kurgupastillid ehk lokaalselt kasutatavad ravimid tavaliselt reaktsioonikiirust ei mõjuta ning on autojuhile suhteliselt ohutud. Samuti ei ole täheldatud autojuhtimist segavaid kõrvaltoimeid rögalahtisti puhul,» ütleb Karelson.

«Süsteemselt kasutatavatest nohuraviitest on unisust ja uimasust põhjustav kõrvaltoime Actifedil. Seda põhjustab ravimi allergiavastane koostisosa. Samas on Actifed tugeva nohu ja ninakinnisuse korral väga efektiivne,» lisab ta. Sama ravimi eest nii nohu kui allergia tõrjel hoiatab ka proviisor.

Retseptita müüdavaist külmetusravimeist peab Stokkeby juhile aga ohtlikemaks niinimetatud gripiteed TheraFlu NT, millest annab aimu juba see, et ravim ongi mõeldud vaid öiseks kasutamiseks.

Need köha- ja nohuvastased ained eraldi, eriti aga kombineeritult, võivad põhjustada unisust, uimasust ja ka nägemise hägustumust,» rõhutab proviisor. «Seepärast ei tohigi TheraFlu NT teed juua enne autojuhtimist.

Teised gripiteed (Coldrex, Fervex ja TheraFlu ND) ja –tabletid (Coldrex), mis sisaldavad paratsetamooli, askorbiinhapet ehk C-vitamiini ja pseudoefedriinvesinikkloriidi, ei oma raviannustes ehk juhendijärgses doosis võetuna sellist toimet, ütleb apteeker.

«Alati võib aga esineda individuaalseid eripärasid. Seega peaks auto juhtimisel või mõne teise tähelepanu nõudva tegevuse juures olema teadlik nende ravimite mõjust enesele.»

Viimati öelduga soostub perearstki, sest tema hinnangul võivad ka Coldrex ja Fervex kõrvaltoimena põhjustada unisust, uimasust ja pearinglust. «Need ravimid sisaldavad kombineeritult mitut toimeainet: palavikualandaja, nohuravim, rögalahtisti. Auto juhtimist takistavat kõrvaltoimet põhjustabki nohuravim,» selgitab Karelson.

Pigem valuvaigistina kasutatavad, paratsetamooli, kofeiini ja kodeiini sisaldavad tabletid (näiteks Solpadeine ja Co-codamol) võivad proviisori sõnul tekitada unisust, üleannustamisel aga hoopis eufooriat ja enda võimete ülehindamist, mis võib liikuses samuti ohtlikuks osutuda. «Ka nende tablettide tarbija peab olema kindel ravimi toimes endale,» lasub Stokkeby.

Pikemalt loe 11. märtsi (nr 10) Autolehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles