Terras: meie Afganistani veteranide panus on hindamatu

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riho Terras
Riho Terras Foto: Mihkel Maripuu

Kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terras ütles eile Londonis Püha Pauluse katedraalis kuninglikul mälestusteenistusel, et Afganistanis teeninud veteranide panus on hindamatu.

Eestit esindasid kuninglikul tseremoonial kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terras, riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson, Eesti suursaadik Londonis Lauri Bambus ja kaitseatašee Suurbritannias kolonel Tarmo Ränisoo.

Kindralleitnant Terrase sõnul oli kuninglik mälestustseremoonia tähtis kahes mõttes.

«Esiteks mälestati Afganistanis langenuid, tuletati hea sõnaga meelde ja julgustati elus julgelt edasi minema vigastatud võitlejaid ning tänati kõiki operatsioonil osalenuid. Teisalt on aga tähtis meile, kui Eesti riigile ja kaitsejõududele, et saime sellel operatsioonil koostöös liitlastega kogemusi ning tugevdasime oma sidet ja suhteid, mida saame edukalt rakendada täna NATO julgeolekuruumis,» ütles kindralleitnant Terras.

Jumalateenistuse Püha Pauluse katedraalis viis läbi Canterbury peapiiskop, kes õnnistas sisse ka mälestusmärgi langenuile, mille sarnane on ka Eestis Scoutspataljoni territooriumil Paldiskis.

Mälestustseremoonial osalesid Ühendkuningriigi kuningliku perekonna liikmed - kuninganna Elizabeth II ja Edinburghi hertsog, prints Charles, prints Harry, Cornwalli hertsoginna, Wessexi krahvinna ja teised. Samuti osalesid Ühendkuningriigi peaminister ja asepeaminister ning kõrged sõjaväelased ja koos Ühendkuningriigi kaitseväelastega Helmandis teeninud riikide esindajad. Külaliste hulgas oli ka veterane ja lahingus langenud kaitseväelaste lähedasi, heategevusorganisatsioonide esindajaid ja Ühendkuningriigi liitlasi NATOs.

Pärast mälestusteenistust toimus paraad läbi Londoni linna ja lennukite ülelend ning kutsutud külalistele kuningliku perekonna pidulik vastuvõtt.

«Mulle avaldas kogu tseremoonia sügavat muljet, see oli briti rahva tänuüritus Afganistani veteranidele,» ütles kindralleitnant Terras ja lisas, et vestluses prints Harryga saatis viimane terviseid ka Eesti kaitseväele ja rahvale ning meenutas oma eelmise Kevadtormi aegset visiiti Eestisse.

Kuningliku mälestustseremooniaga tähistati Ühendkuningriigi väeüksuste sõjaliste operatsioonide lõppu Afganistanis, et tunnustada väärikalt aastatel 2001 - 2014 missioonil osalenud relvajõudude ja teiste üksuste panust Afganistani muutmisel ohutumaks ja stabiilsemaks riigiks.

Eesti osales sõjalisel operatsioonil Afganistanis alates 2003. aastast ja alates 2006. aasta kevadest teenisid Eesti kaitseväelased koos Ühendkuningriigi kaitseväelastega Afganistani lõunaosas Helmandi provintsis. Viimased Eesti kaitseväelased saabusid Helmandist koju möödunud aasta 6. juulil. Sõjalisel operatsioonil Afganistanis langes üheksa Eesti kaitseväelast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles