Harjumaal puhkes seitsmel hektaril kulupõleng

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kulupõleng.
Kulupõleng. Foto: Karli Saul / SCANPIX

Harjumaal Nissi vallas puhkes eile seitsme hektari suurune kulupõleng, mille päästjad kustutasid.

Riisiperes puhkenud kulupõleng ähvardas levida metsa, kuid päästjatel õnnestus see ära hoida, teatas päästeamet.

Päästjad said eile väljakutse veel kahele suuremale kulupõlengule. Harjumaal Kose vallas Ardu alevikus põles kulu kahel ning Valgamaal Palupera vallas Urmi külas ühel hektaril.

Päikesepaisteline ja kuiv ilm on kuivatanud kõikjal Eestis pinnast ning kulupõlengud on kerged tekkima.

Päästjad tuletavad inimestele meelde, et kulu põletamine on aastaringselt keelatud ning lõkke tegemisel tuleb jälgida tuleohutuse nõudeid.

Lõkke tegemisel tuleb jälgida järgmisi ohutusreegleid:

Alla ühemeetrise läbimõõduga lõkke tegemisel peab lõkkekoht paiknema hoonetest või põlevmaterjali hoiukohast vähemalt 8 meetri kaugusel ning metsast tuleohtlikul ajal vähemalt 10 meetri kaugusel.

Üle ühemeetrise läbimõõduga tule tegemisel peab lõkke tegemise koht paiknema vähemalt 15 meetri kaugusel hoonetest või põlevmaterjali hoiukohast ja tuleohtlikul ajal vähemalt 20 meetri kaugusel metsast.

Tule leviku takistamiseks peab puhastama lõkkekoha ja grillimise koha vahetu ümbruse vähemalt 0,5 meetri ulatuses kuivanud taimestikust, oksadest ning muust põlevmaterjalist vältimaks selle süttimist lahtisest leegist, ümbritseva keskkonna kõrgest temperatuurist ja sädemetest.

Kui lõkkekoha läheduses on hoone, põlevmaterjali hoiukoht, mets, kuivanud taimestik või turbapinnas, millele võivad tule tegemisel sädemed langeda, siis on tule tegemine lubatud kui tuule kiirus on alla 5,4 meetri sekundis.

Lõkkekohas peab olema vähemalt üks tule kustutamiseks mõeldud tulekustutusvahend. Sõltuvalt lõkke või muu küttekoldevälise tule suurusest võetakse vajadusel kasutusele täiendavad tulekustutusvahendeid, tagamaks tule kustutamine ja selle leviku piiramine täies ulatuses.

Tule tegemisel või grillimisel peab tagama pideva järelevalve. Pärast tule tegemist või grillimist lastakse põlemisjäägid täielikult ära põleda, kustutatakse need veega või summutatakse need liiva või muu sobiva vahendiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles