Soome perefirmade patroonid põgenevad pärandimaksu eest

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pankur Björn Wahlroos on nende Soome ettevõtjate seas, kes välismaale kolivad, et ettevõtte lastele pärandamisel pärandimaksust pääseda.
Pankur Björn Wahlroos on nende Soome ettevõtjate seas, kes välismaale kolivad, et ettevõtte lastele pärandamisel pärandimaksust pääseda. Foto: Jonas Eeströmer / Scanpix Sweden

Fazeri perefirma juht Karl Fazer plaanib Soomest ära kolida, samas kui Sampo suuromanik Björn Wahlroos on seda juba teinud. Põhjus on mõlemal mehel sama: Soomes viimastel aastatel märkimisväärselt tõusnud pärandimaksud, mis teevad perefirma osakute üleandmise järgmisele sugupõlvele väga kulukaks.

«Praegu on kaks varianti: see, et müün oma osaluse või Soomest minema kolimine,» ütles Karl Fazer Soome rahvusringhäälingule Yle.

Yle küsimusele, et kas Fazeri perel on kavas kolida, vastas perepea: «Enda koha pealt vastan jah.»

«Meie näeme seda asja nii, et ettevõte on meil laenus, seda laenab üks sugupõlv teisele ning meie asi on mõelda, kuidas seda mõistlikumalt arendada,» rääkis Fazer. «Praegune mudel viib selleni, et me ei näe mõistlikku varianti, kuidas sugupõlvede vahetust rahastada.»

1891 Šveitsi emigrandi Karl Fazeri Helsingis avatud kondiitripoest alguse saanud perefirmat juhivad praegu neljas ja viies põlv. Dünastia rajaja on praegusele nimekaimule vana-vanaisa.

Kokku on OY Karl Fazer AB-l ligi 80 omanikku, enamik neist suguvõsa liikmed. Paljud on väikeosanikud, vaid 58 osanikku sai mullu dividende üle 30 000 euro.

Yle teatel on juba Rootsi kolinud Sampo juht, populaarne miljonärist pankur Björn Wahlroos. Jõulude ajal rääkis Onnineni ja Onvesti suuromanik Maarit Toivanen-Koivisto, et kolib perega Portugali, põhjuseks Soome kõrge pärandimaks.

Mullu teenis Soome pärandina ja kingina üleantud varalt maksudena pool miljardit eurot. Soome naabrid Rootsi ja Norra on ent pärandimaksust loobunud ning nüüd teeb Soome perefirmade liit kampaaniat, et ka Soome järgiks nende eeskuju ja täidaks augu eelarves mõne teise maksuga.

«Mitmele pere-ettevõttele on probleem, et pärandimaksuks läheb suur osa ettevõtte kasumist. Makstakse erakorralisi dividende, et pärandimaksuks raha kokku saada. Need dividendid võetakse ent ettevõtte arendamise ja investeerimise arvelt,» ütles majandusuuringute firma PTT tegevjuht Pasi Holm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles