Moskvas esitletakse Juri Lotmani surmajärgset raamatut

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli raamatukogu ees asuv Juri Lotmani skulptuur.
Tartu ülikooli raamatukogu ees asuv Juri Lotmani skulptuur. Foto: Sille Annuk

Moskvas algasid neli päeva kestvad üritused, mille raames tutvustatakse Juri Lotmani surmajärgselt välja antud raamatut «Kultuuri ettearvamatud mehhanismid».

Esitlusega käivad kaasas loengud semiootikast, kultuurist ning filoloogiast, Venemaa Riiklik Humanitaarülikool valis just Juri Lotmani teose esitluse avalöögiks oma selle aasta raamatuklubi programmile, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Juri Lotman on nimi, mis on Venemaal vähemalt haritlaste seas sama tuntud kui Eestiski: tänane raamatututvustus Venemaa Riiklikus Humanitaarülikoolis tõi kokku täissaali ja veel kolmel päeval on üle kogu Moskva tema austajatel võimalus kuulata loenguid ning teha tutvust tema uue, juba pärast surma välja antud raamatuga.

Postuumselt välja antud teosest leiab palju seni avaldamata materjali, ehkki viimane, võiks ta sobida pigem isegi sissejuhatuseks Lotmani maailma.

«Inimene, kes ei ole varem tegelnud või ei tahagi tegelda näiteks tekstiteooria peensustega, saab siit lihtsas ja arusaadavas vormis teada, milles Lotmani õpetus seisneb,» ütles Tallinna Ülikooli rektor Rein Raud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles