Alžeerlannad tõrjuvad hijabi traditsioonilisema rüü kasuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haiki auks korraldatud Miss Hayeki konkursi mullune võitja Ismahane Beni.
Haiki auks korraldatud Miss Hayeki konkursi mullune võitja Ismahane Beni. Foto: Miss Hayek

Naised üle Alžeeria on hakanud korraldama üritusi, millega propageeritakse hijabi asemel Magribi piirkonnale iseloomulikuma naiseriietuse, haiki, kandmist.
 

Pikast puuvillasest või siidist loorist ja väiksest kolmnurksest näokattest koosnev traditsiooniline naiserüü on Magribi piirkonna naiste seas tavapärane olnud alates Ottomanide ajast. Alžeeria rahvusteadvuses omandas haik erilise tähenduse nende iseseisvussõja ajal, kui nii mehed kui naised vedasid selle all prantslaste eest varjatult relvi. Nii sai algselt puhtust sümboliseerinud rüüst koloniaalvõimu vastase protesti sümbol.

Islamistide domineerimise tõttu on 1990ndaist alžeeria naiste seas saanud tavapärasemaks hijab'iga pea katmine ja sinna juurde pika tuunika ehk djellaba kandmine. Haik on aga tänavapildist peaaegu kadunud.

Nüüd on alžeerlannad taas astunud välja haiki eest, leides, et hijab on võõrapärane, Lähis-Idast sisse toodud kostüüm.

Hijabides alžeerlannad valimas.
Hijabides alžeerlannad valimas. Foto: SCANPIX
Lisaks on Alžeerias võimalik kanda ka tavalisi läänelikke riideid. Pildil politseiakadeemia naiskadetid lõputseremoonial.
Lisaks on Alžeerias võimalik kanda ka tavalisi läänelikke riideid. Pildil politseiakadeemia naiskadetid lõputseremoonial. Foto: SCANPIX
Samuti erinevad traditsioonilised rõivad rahvusrühmiti. Rahvariides Alžeeria tuareegi naine.
Samuti erinevad traditsioonilised rõivad rahvusrühmiti. Rahvariides Alžeeria tuareegi naine. Foto: SCANPIX
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles