Viikingite ja islamimaailma vahel oli üle 1000 aasta tagasi kaubavahetus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viikingiteks kehastunud näitlejad
Viikingiteks kehastunud näitlejad Foto: SCANPIX

Rootsis leiti viikinginaise hauast sõrmus, mis viitab, et rohkem kui 1000 aastat tagasi võis viikingite ja islamimaade vahel toimuda kaubavahetus.

Birkast 19. sajandil lõpul leitud 9. sajandist pärit sõrmusel on sõna «Allahile», edastab Daily Mail.

Arheoloogid arvasid siis, et sõrmusekivi on roosa ametüst, kuid nüüd leiti, et see on hoopis roosa klaas, mis oli tol ajal üsna eksootiline materjal.

Rootsi Stockholmi ülikooli teadlased uurisid sõrmust mikroskoobi all ning leidsid viite islamijumalale.

Juba varem oli teada, et Skandinaaviasse jõudsid umbes 3400 aastat tagasi Egiptuse ja Mesopotaamia aladelt klaasist objektid. Oletatakse, et viikingid käisid ise neid nimetatud paikadest toomas, mitte need ei jõudnud läbi mitme vahendusallika nendeni.

Iidsetes tekstides on mainitud kontakte viikingite ja islamitsivilistasioonide vahel, kuid arheoloogilisi tõendeid on selle kohta väga vähe.

«See sõrmus võib olla otseseks tõendiks Skandinaavia viikingite ja islamimaailma vahel. Näha on, et seda sõrmust on väga vähe kantud. Araabia tähistusega asjad on viikingileidude seas haruldased,» teatasid arheoloogid.

Oletatakse, et kui viikinginaine selle sõrmuse sai, siis oli see uus.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles