Kas Tartu linn ikka tõrjub praegu tolmu piisavalt?

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Talv on olnud lumevaene ja Tartus on tolmu väga palju. Kas linn ikka tõrjub tolmu piisavalt?

Vastab linnamajanduse osakonna haljastus- ja puhastusteenistuse linnapuhastuse peaspetsialist Mart Lukason:

Eks me iga päev sellega tegeleme.

Et puhastamisel veel suuremat tolmutamist vältida, siis tuleb puhastatavat pinda kasta, see tähendab, et tolmu me saame puhastada märgpuhastusega. Aga alla nullkraadi, nagu me teame, kipub vesi ära külmuma.

Me oleksime edukamad, kui öösiti oleksid plusskraadid. Aga et ei ole, siis me kaotame ööpäevas 10 kuni 12 tundi, mil puhastada ei saa. Kui me seda teeksime, tekitaksime tänavaile uue libeduse.

Aga kui talvest veel rääkida, siis kergliiklusteed Riia, Võru, Turu ja Ilmatsalu tänaval on saanud korraliku hoolduse. Tänavu olid need liivakogused seal tunduvalt suuremad kui sel ajal, mil neid hooldasid kinnistute omanikud. Siis oli nii, et mõni omanik hooldas ja mõni ei hooldanud.

Lund oli jah suhteliselt vähe, aga libedust talve jooksul ikka jätkus. Näiteks kõrvaltänavatele puistati seitsmel korral soolaliiva – sellest suur osa oli muidugi liiv. Ka see on vaja kätte saada.

Koristusmasinad saavad välja sõita hommikul kella poole kümnest või kümnest, nad alustavad päikesepoolsematel tänavatel. Neid masinaid on praegu kaheksa. Kaks on spetsialiseerunud kõnniteedele ja kuus sõiduteedele. Üritame võtta ette ka kõrvaltänavaid. Aga eelkõige tegutseme põhimaanteedel, kus on rentsliga tänavad.

Tulin just linnatiirult. Mitmel pool on sõiduteede rentslid puhtad, aga kõnniteed sealsamas kõrval on koristamata. 85 kuni 90 protsenti meie linna kõnniteedest peavad puhastama kinnistute omanikud. Neile tuleb nende kohustust samuti meelde tuletada.

Mida halba tolm inimese tervisele teeb?

Vastab lastearst Tiia Voor:

Tolm on ikka paha, kui seda sisse hingata, ei ole vahet, kas on kevad või talv või suvi. Tolm ärritab hingamisteid ja silmi ning näiteks allergikutele mõjub igasugune ärritus halvasti.

Kus te ise olete tolmu märganud?

Nädalavahetusel tuli mul bussiga Tallinna sõita ja bussijaamas tundsin küll, nagu oleksin kõrbes.

Kuidas ennast kaitsta, kas maski kandes?

Ma ei usu, et olukord nüüd nii hull on, et maskiga peaksime käima. Igal juhul on aga tolm ärritav. Kui nüüd tuleb veel õietolmuaeg ning see teetolmu sisse sadeneb ja sealt omakorda tuulega õhku lennutatakse, siis on õietolmuallergikutel ees väga kehv aeg.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles