10 säästunippi kevadiseks suurpuhastuseks

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurpuhastus
Suurpuhastus Foto: SCANPIX

Kevade saabumine sunnib kõiki hoolsaid perenaisi vaatama kriitiliselt otsa ka oma majapidamisele ning otsima välja erinevaid puhastusvahendeid, mida selleks vaja võib minna.

Consumer Reports jagab 10 nippi, mis aitavad kevadpuhastuse säästlikumalt üle elada.

1. Poolita puhastussvammid

Ostes paki puhastussvamme või pesukäsnasid, lõika nad enne kasutama hakkamist pooleks. Sellega kahekordistad kasu, mida ühest pakist saad. Sama asja võib proovida ka pesukuivatisse pandavate kuivatuslehtedega.

2. Kasuta tolmupühkimiseks mähkmeid

Vanad mähkmed on väga hea vahend tolmu pühkimiseks, kuna need ei kriimusta pindasid. Eriti sobivad selleks sellised mähkmed, mis keskelt on 8-kihilise paksusega ja äärtelt 4-kihilised. Voldi mähe kolmeks, siis mahub see kõige paremini sulle kätte. Kui üks külg sellest saab mustaks, siis voldi uus külg puhastamiseks. Mähkmed on pehmed ja ebemevabad ning neid saab korduvalt kasutada.

3. Kasuta oma tööriistakasti

Kui su vannitoa seinaplaadid on kattunud pesuvahendijääkidega ja muutunud räpaseks, ära kuluta raha kalliste vannitoa puhastusvahendite peale. Selle asemel otsi oma tööriistakastist välja plastmassist kitinuga. Lisaks on see ka märksa õrnem kui tugevalt kriimustavad puhastusvahendid.

4. Muuda siseruumid ühe liigutusega valgusrikkamaks

Kui elutuba näeb liiga luitunud välja, siis võivad selle põhjuseks olla räpaseks muutunud elektripirnid. Muuda nendelt tolmu pühkimine iganädalaseks harjumuseks.

5. Jäta pori õue

Esiukse ees olev porimatt võib tuppa toodavat mustust vähendada kuni 80 protsendi võrra. See tähendab ka vähem põranda pühkimist, tolmu imemist või vaipade pesu. Puitpõrandatel aitab võimalikke põrandakriimustusi vähendada ka see, kui lisaks välisukse taga olevale põrandamatile on üks ka koridoris.

6. Kasuta lemmikloomade karvade koristamiseks svammi

Erinevate lintrullide asemel kasuta lemmikloomade karvade koristamiseks polstritelt niisket svammi. Nendega saab karvad kätte ka erinevatest nurkadest ja lõhedest.

7. Kasuta sokki toataimede puhastamiseks

Ühekordselt kasutatavate tolmulappide asemel kasuta tavalist sokki, mis on kergelt vees niiskeks tehtud. Suska see kätte nagu tavaliselt teed kinnastega ja puhasta sellisel viisil toataimede lehed.

8. Kasuta tavalist käterätikut graniidist tööpindade puhastamiseks

Kleepuva massi puhastamiseks tööpindadelt sobib kõige paremini kuuma vee all märjaks tehtud käterätik, mis tuleks siis pleki peale paariks minutiks seisma jätta. Kuumus aitab pleki pinna küljest lahti saada ning hiljem saad selle ilma vaevata ära pühkida.

9. Keeda ummistused lahti

Vala iga nädal umbes neli liitrit keevat vett oma vanni- ja kraanikausi torudest alla. See aitab puhastada torusid sinna kogunenud sodist ilma söövitavaid puhastusvahendeid kasutamata.

10. Löö vasknõud läikima

Lõika sidrun pooleks, puista sellele soola ning hõõru vask- ja messingnõud sellega kokku. See kaotab tuhmuse ja annab neile tagasi algse läike.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles