Rohelised: töötuskindlustust võib vähendada viiemiljardilise reservi korral

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Trapido
Toomas Trapido Foto: Peeter Langovits

Erakond Eestimaa Rohelised leiab, et piisavate reservide korral on aeg hakata töötuskindlustust vähendama.


Riigikogu rahanduskomisjoni ja EER fraktsiooni liige Toomas Trapido märkis, et kui töötukassa reservid on piisavad, et katta praegusega vähemalt sama suurest majanduslangusest tingitud töötuksjäämisega seotud hüvitisi ning arvestades ka vahepeal tõusvaid töötasusid, siis on aeg hakata töötuskindlustusmakset vähendama. 

Ta lisas, et vähendama võiks hakata siis, kui reserv on 5 miljardi krooni ehk 300 miljoni euro kandis. (Eeldatavasti kasvavad reservid nii suureks järgmisel aastal – toim).

Küsimusele, et millised võiksid olla kindlustusmakse langetamise halvad küljed, vastas Trapido, et kui vähendada mõistlikul ajal ja mõistlikus suuruses, siis ei tohiks halbu külgi väga olla.

«Üks otseselt töötusega seotud valdkond, kuhu vabanevat raha suunata, oleks toimetulekutoetuse tõstmine 2000 kroonini, kuna praegune 1000 krooni on selgelt ajale jalgu jäänud,» lisas ta.

Reformierakondlasest sotsiaalminister Hanno Pevkur märgib tänases Postimehes, et juba aastat 2012 silmas pidades võib arutada võimalust vähendada töötuskindlustusmakseid. «Tööjõumaksude vähendamine aitab töökohti luua, esimesel võimalusel tuleb sellele mõelda,» ütles Pevkur.

Töötukassa nõukogus ametiühinguid esindav Harri Taliga aga arvas, et töötuskindlustusmakseid võiks vähendada juba järgmisel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles