Keskerakond: töötuskindlustusmakse vähendamisega pole mõistlik kiirustada

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna õhupall
Keskerakonna õhupall Foto: Silja Kaigu

Keskerakonna hinnangul ei saa töötukindlustusmakse vähendamine ei saa olla eesmärk omaette. Pigem peaks nende meelest kaaluma, mida töötukassa reservidega kasulikku ette võtta.


Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige, endine sotsiaalminister Jaak Aab sõnas, et töötuskindlustusmakse vähendamist tuleb kindlasti kaaluda, kiirustada aga pole mõistlik.

Probleemiks on tema sõnul see, et töötaja maksab töötuskindlustusmakset kaks korda enam kui tööandja. «Mujal Euroopas on see vastupidi.»

«Samas on võimalus kasutada kogunenud vahendeid töötute aktiveerimiseks. Näiteks tuleks kompenseerida töötule transpordikulud töötukassas käimiseks. Maapiirkonna pikaajaliste töötute jaoks on see suur probleem, sest neil praktiliselt puudub sissetulek, nad ei saa enam töötuskindlustushüvitist ega töötutoetust,» rääkis Aab.

Paljud ei pea tema kinnitusel siis enam vajalikuks kord kuus oma raha eest töötukassas käia ja kaotavad tööotsija staatuse. «Just nende inimeste arvel on viimasel ajal vähenenud registreeritud töötus, tegelik töötus aga on endiselt kõrgel tasemel. Pikaajalisi töötuid, heitunuid on palju raskem ka töökohtade tekkimisel rakendada,» kinnitas Aab.

Samuti tuleks tema hinnangul kaaluda töötukassa vahendite kasutamist nii töötute kui töötavate inimeste koolitamiseks. «Teatud piiratud summa eest aastas võiks inimene ise valida millist täiend- ja ümberõpet ta vajab. Keskerakonna fraktsioon on esitanud eelnõud eeltoodud ettepanekutega, valitsuskoalitsioon aga pikema aruteluta need lihtsalt välja hääletanud,» lisas Aab.

Reformierakondlasest sotsiaalminister Hanno Pevkur märgib tänases Postimehes, et juba aastat 2012 silmas pidades võib arutada võimalust vähendada töötuskindlustusmakseid. «Tööjõumaksude vähendamine aitab töökohti luua, esimesel võimalusel tuleb sellele mõelda,» ütles Pevkur.

Töötukassa nõukogus ametiühinguid esindav Harri Taliga aga arvas, et töötuskindlustusmakseid võiks vähendada juba järgmisel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles