Samuraide lastel oli pliimürgistus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kokura kindlus
Kokura kindlus Foto: Wikipedia.org

Jaapani Kitakyushu ülikooli uurijate sõnul leidsid nad samuraide laste luudest suures koguses pliid.

Arvatakse, et kuna samurainaised kasutasid pliid sisaldavaid meiki, siis jõudis see aine nende kaudu laste organismi, kirjutab Journal of Archaeological Science.

Teadlased analüüsisid Kokura kindlusest leitud samuraijäänuseid. Uurimise all oli 70 inimjäänust, millest osad kuulusid samuraidele, osad aga nende naistele ja lastele.

Kõik need inimesed olid maetud Kokura kindluse Zen templisse umbes 400 aastat tagasi.

Teadlased märkasid, et luudes oli pliitase keskmisest märgatavalt kõrgem. Ka otsiti käe- ja jalaluudest pliimürgistusele viitavaid märke röntgeni abil.

Kuigi uurijad ennustasid, et luudes on pliid palju, oli tulemus neile üllatus.

Alla kolmeaastaste laste luudes oli pliitase 120 korda kõrgem kui tänapäeval normaalseks peetakse ja 50 korda kõrgem kui täiskasvanud samuraidel.

Tänapäeval on juba kümme mikrogrammi pliid detsiliitris veres nii kõrge tase, et see võib närvisüsteemi kahjustada.

Uurijate sõnul näitas samuraide laste luude uuring, et neil võisid organismis olla lausa 70 mikrogrammised pliikogused.

Uurijate arvates võib lastes olnud plii pärineda ema poolt kasutatud pliipõhisest meigist. Meigist pärit plii sattus esmalt ema organismi, ema andis selle lapsele edasi raseduse ja imetamise ajal.

Teadlaste sõnul on samuraide laste luudest leitud pliikogused nii suured, et nad pidid olema vaimselt alaarenenud.

Suuri pliikoguseid seostatakse feodaalajastu Jaapani linnaliku eluviisiga eliidiga. Varasemates uuringutes on lisaks samuraidele suuri pliikoguseid leitud ka kaupmeeste luudest. Linnu ja kindluseid ümbritsenud maa-aladel elanud põllupidajate ja kalurite luudes olev plii tase on olnud aga normaalne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles