Kümme esietendust ühel nädalal

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
24. märtsil esietendub VAT teatri "Estonian Hikikomori".
24. märtsil esietendub VAT teatri "Estonian Hikikomori". Foto: Siim Vahur

Sel nädalal on toimub Eesti teatrites kümme esietendust – publikuristsed saavad nii uus muusikal kui ka kaasaegne eesti dramaturgia. Nädala avab VAT teater lavastusega «Estonian Hikikomori» ja lõpetab Eesti Draamateatri lavastus «Sylvia».

 

Teisipäeval, 24. märtsil kell 18 VAT teatri «Estonian Hikikomori» Rahvusraamatukogu teatrisaalis

Sa oled olemas. Sinna pole midagi parata. Sinu käest ei küsitud, miks. Sinu asi on oma olemasolu vaid kuidagi õigustada. Teised ju ootavad seda, iga päev. Sihtgrupp alates 14. eluaastast.

Autor Tiina Laanem, lavastaja Margo Teder, kunstnik Liina Unt, valguskujundaja Triin Hook, videokunstnik Rivo Laasi. Osades Kristiina-Hortensia Port, Martin Kõiv ja Meelis Põdersoo.

Teisipäeval, 24. märtsil kell 19 Kanuti Gildi SAALis «formlessly yours»

Autorid jätkavad tööd tähelepanu erksuse ja küsimusega, kuidas muuta nähtamatu nähtavaks. «Formlessly yours» on kutse tunnistama salajaste seoste rännet, mis toob häid uudiseid, kui hoida kolmas silm lainel.

Idee ja lavastus kadrinoormets ja Diego Agulló, skulptuurid Silver Rannak, tehniline tugi Emil Kallas ja Revo Koplus. Lavastus kuulub Iberofest festivali programmi.

Teisipäeval, 24. märtsil kell 19 Vene teatri «Vaenlane» väikses saalis

Tuntud Belgia kirjaniku Amélie Nothombi dialoogi vormis romaan «Vaenlase kosmeetika» on tõlgitud paljudesse keeltesse ja saanud populaarseks oma kaasahaarava süžee tõttu. Lennujaamas kohtuvad kaks meest – mis neid seob ja millistel minevikusündmustel baseerub olevik? Etendustel on sünkroontõlge eesti keelde.

Autor Amelie Nothomb, lavastaja Artjom Garejev, kunstnik Ellen-Alice Hasselbach, muusikaline kujundus Aleksandr Žedeljov. Osades Aleksandr Ivaškevitš, Igor Rogatšov, Julia Zozulja, Alina Karmazina, Aleksandr Kutšmezov.

Kolmapäeval, 25. märtsil kell 19 «True Skin» Tallinna botaanikaaias

Lavastus toob publiku botaanikaaia kontrollitud kliimasse, kus saab esimest korda näha seni laiemale avalikkusele teadmata liigi isendeid. Olendid on senise elu viibinud loodust matkivates tehiskeskkondades, mistõttu on Tallinna botaanikaaed – kus looduslik keskkond jääb mõlemale poole klaasist seinu – sobivaim ja ohutuim koht isendite kontrollitud aklimatiseerimiseks.

Valguskujundus Karl Marken, kunstnik Liis Tamm, heli Dillon Sutherland, laval Üüve-Lydia Toompere ja Siim Tõniste.

Kolmapäeval, 25. märtsil kell 19 «Molly Sweeney» Vaba Lava teatrisaalis

Lapsepõlvest pimedale Molly Sweeneyle tehakse operatsioon nägemise taastamiseks, kuid ta peab õppima nägema lisaks meditsiinilisele ka psühholoogilisest seisukohast.

Kuressaare Linnateatri ja Vaba Lava koostöölavastus.

Autor Brian Friel, lavastaja Peeter Tammearu, kunstnik Riina Vanhanen. Osades Piret Kalda, Andres Raag, Peeter Tammearu.

Kolmapäeval, 25. märtsil kell 19 «Idioot FM» Lavakunstikoolis

Tantsuteatrilavastaja Aleksander Pepeljajevi kuues lavastus lavakunstikoolis valmib Fjodor Dostojevski romaani «Idioot» ainetel. 

Kunstnikud Mirjam Aimla, Bibi-Ann Kahk, Eliise Selisaar (EKA stsenograafiatudengid), juhendaja Inga Vares, videokujundus Rasmus Puksmann. Osades Jürgen Gansen, Markus Habakukk, Ester Kuntu, Karl Laumets, Karmo Nigula, Saara Nüganen, Lauli Otsar, Ott-Henrik Raidmets, Christopher Rajaveer, Liisa Saaremäel, Risto Vaidla, Laura Kalle, Karl Koppelmaa, Mehis Pihla.

Neljapäeval, 26. märtsil kell 19 Sõltumatu Tantsu Lava «Näkipunuja»

Lavastus mängib pärimuskultuuri ja kaasaegse tantsu piirimail, kuulumata seejuures ei ühte ega teise žanrisse. Püüdmata luua uut või vana, tegelevad autorid sängitatud oskuste taasavamisega. 

Autorid, lavastajad ja esitajad Kristiina Vilipõld, Mari-Liis Eskusson, Merike Paberits, valguskunstnik Villu Konrad, kostüümikunstnik Triin Amur.

Neljapäeval, 26. märtsil kell 19 Rakvere teatri «Põhjas» väikses saalis

Maksim Gorki näidendi «Põhjas» tõlgenduses asendab vaeste öömaja kruiisilaev, mis seilab kahe sadama – elu ja surma, armastuse ja vihkamise, lootuse ja meeleheite, kohutava pohmelli ja õnneliku purjusoleku – vahel. Sel laeval on võimatu olla ja võimatu lahkuda. Soome lavastaja Jussi Sorjanen on Lahti teatri Vanha Juko kunstiline juht. Rakvere teatri ja Vaha Juko eelmine koostöölavastus oli «Kullervo».

Autor Maksim Gorki/ Jussi Sorjanen, lavastaja Jussi Sorjanen, kunstnik Jaanus Laagriküll, dramaturg Anne-Ly Sova. Osades Natali Lohk, Anneli Rahkema, Peeter Rästas, Eduard Salmistu, Toomas Suuman, Tarmo Tagamets, Kaili Närep, Madis Mäeorg.

Laupäeval, 28. märtsil kell 19 NoorTeatri «Billy Elliot» Nordea Kontserdimajas

Muusikal «Billy Elliot» on liigutav lugu teismelisest Billyst, kelle elu muutub täielikult pärast päeva, mil ta poksitrenni minnes satub pealt vaatama balletitundi. Tantsukirg muudab ta elu.

Autor Elton John, libretist Lee Hall, lavastaja Stephen Daldry, lavastaja-koreograaf Teet Kask, kunstnik Maria Ducasse, muusikajuht Kaire Vilgats, näitejuht Neeme Kuningas, koreograaf Aleksander Ivaskevitš.

Osades Rudolf Bauman, Maximo Erm, Mait Malmsten, Kaire Vilgats, Jaagup Kreem, Reet Linna, Jüri Vlassov, Andres Roosileht, Neeme Kuningas, Tiit Tralla, Alar Haak jpt ning ansambel Terminaator laiendatud koosseisus.

Pühapäeval, 29. märtsil kell 19 Eesti Draamateatri «Sylvia» väikses saalis

Terve elu koos elanud paar on lapsed üles kasvatanud ja seisab nüüd silmitsi täiesti uue olukorraga. Nad tunnevad, et omavaheline side on kadunud ja enese töösse matmine ei korva sisemist üksindust. Kuidas uuesti teineteiseni jõuda?

Autor A. R. Gurney, tõlkija Ülev Aaloe, lavastaja Teet Kask, kunstnik Ülar Mark, helilooja Thomas Strønen, valguskunstnik Margus Vaigur. Osades Inga Salurand, Egon Nuter, Kaie Mihkelson, Markus Luik.

Ülevaate koostas Eesti Teatri Agentuur!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles