Tomskis algavad Eesti kultuuripäevad

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti lipp..
Eesti lipp.. Foto: Ove Maidla.

Tomskis toimuvad 10.-13. septembrini Eesti kultuuripäevad, kus leiab aset Eesti Vabariigi 90. aastapäevale pühendatud konverents.

Samuti esinevad Eesti muusikud ja tantsijad ning avatakse näitusi.

Eesti kultuuripäevad avatakse 10. septembri õhtul Tomski ülikooli aulas. Samal päeval toimub Tomski filharmoonia väikses saalis Eesti  Vabariigi 90. aastapäevale pühendatud konverents, kus esinevad riigikogu liige, Tartu ülikooli ajalooprofessor Aadu Must ja kultuuriministeeriumi asekantsler, rahvuskaaslaste programmi nõukogu liige Anne-Ly Reimaa.

Anne-Ly Reimaa sõnul on kultuuripäevade toimumispaik, Tomski oblast, olnud seotud Eestiga nii kaugema kui lähiajaloo mõistes.

«Siinsed eestlaste asundused ja GULAGi piirkond on meie riigi minevikuga otseselt seotud, eestlaste kogukondi elab Siberis tänini. Nagu tõdeti ka augusti algul Jõhvis toimunud väliseestluse teemalisel konverentsil, on väikese Eesti jaoks tähtis sidemete hoidmine väljaspool kodumaad elavate eestlastega,» ütles Reimaa.

Kultuuripäevade avamisel esinevad Tallinna tehnikaülikooli rahvatantsuansambel «Kuljus», lauljad Teo Maiste, Heli Vahing koos klaverisaatja Peeter Kaljumäega ning Tanel Padar ja ansambel The Sun. Kultuuripäevade esimene päev lõpeb filmi Georg esilinastusega.

Tomski koduloomuuseumis avatakse Eesti vabaõhumuuseumi näitus Eesti maa-arhitektuurist. Sama päeva õhtul avatakse eesti kunstnike ja graafikute tööde näitus kohaliku kunstimuuseumi kogudest ja näitus «Eesti disain» Tomski riikliku ülikooli kontsertsaali fuajees.

11. septembril külastab Eesti delegatsioon Siberi eestlasi Kasekülas ning külastab ka sealset muuseumi ja kooli.

12. septembril avatakse Tomski memoriaalpargis mälestuskivi Siberis represseeritud eestlastele ja delegatsioon külastab NKVD ohvrite muuseumi. Toimuvad kohtumised kultuurikolledžis, Denissovi-nimelises muusikakoolis. Kultuuripäevad lõpevad Tomski oblasti kuberneri vastuvõtuga Eesti delegatsioonile. 

Eesti kultuuripäevad Tomskis saavad teoks kultuuriministeeriumi toetuse abil, samuti toetavad  kultuuripäevi rahvastikuministri büroo ja rahvuskaaslaste programm ning hasartmängumaksu nõukogu, GoRail, Venemaa riigiraudtee ja Tomski oblasti

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles