Riik annab järgmisel aastal Pärdi keskusele neli miljonit

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Pärdi keskus asub Lauasmaal, pildil helilooja poeg Michael Pärt.
Arvo Pärdi keskus asub Lauasmaal, pildil helilooja poeg Michael Pärt. Foto: Mihkel Maripuu

Eile valitsuses kokku lepitud riigieelarve maht lubab kultuuriministeeriumil toetada kultuuripealinna ning esmakordselt ka Arvo Pärdi keskust.


Kultuuriministeeriumi avalike suhete juht Ave Toots-Erelt sõnas, et esmakordselt rahastatakse alates järgmisest aastast otse riigieelarvest Arvo Pärdi keskust ja selle tarbeks lisatakse kultuurieelarvesse eraldi rida. Keskus saab neli miljonit. Varem tuli toetus kultuurkapitali kaudu. «Maailmakuulsa helilooja loomingulise pärandi hoidmise ja uurimisega tegelevale keskusele tagab riigieelarveline rahastamine stabiilsema tegevuse. Seda enam, et Eestisse on tänaseks toodud suurem osa Arvo Pärdi loominguga seotud materjalidest ja alustatud kaasaegse arhiivi loomist,» rääkis Toots-Erelt.

Ministeerium on seni rahastanud kultuuripealinna ettevalmistusi ning toetab seda ka järgmisel aastal lubatud 50 miljoni krooniga.

Sellele lisanduvad investeeringud Meremuuseumisse ja Ajaloomuuseumisse, mis kultuuripealinna aastaks valmivad. «Riigipoolset märkimisväärset toetust kinnitas ka minister Jänes kultuuripealinnade programmide eksperdile Sir Robert Scottile juuni lõpus Tallinnas,» lisas Toots-Erelt.

Väga märkimisväärne on tema sõnul seegi, et 2011. aastal algab Eesti Rahva Muuseumi uue hoone ehituse hankeprotsess, ehitust rahastatakse Euroopa Liidu toel kui ka riigieelarvest.

Eile kabinetinõupidamisel otsustatu jõudis täna ministeeriumi eelarveosakonda. «Eelarve kokkupaneku protsess seega veel jätkub kuni riigikogu kolmanda lugemiseni, kui see heakskiidu saab. Siis tuleb detailne valitsemisala eelarve ja saame rääkida ka kinnitatud numbritest,» täpsustas Toots-Erelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles