Jakunini pöörane plaan: kiirtee Londonist Ameerikasse

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Jakunin (vasakul) ja Vladimir Putini (paremal).
Vladimir Jakunin (vasakul) ja Vladimir Putini (paremal). Foto: Reuters / Scanpix

Venemaa raudtee juht Vladimir Jakunin tuli välja mõttega ehitada 20 000 kilomeetri pikkune kiirtee, mis ulatub Londonist Alaskale.

Projekt ei tähenda vaid uue raudtee ehitamist praegu olemasoleva Trans Siberia kõrvale, vaid ka uusi maanteid, gaasi- ja naftatorisud ning vee- ja elektriühenduste rajamist, vahendab Siberian Times. Tee kulgeks Londonist Pariisi, Berliini, Moskvasse, Kaasanisse, Jekaterinburgi, Irkutski ja Ueleni USAsse Alaska osariiki. 

Jakunini sõnul on selline ühendus elujõulisem kui eales varem ning muudaks just Venemaa kõrgtehnoloogilise tootmise esiriigiks. «See on alternatiiv tänasele neoliberaalsele mudelile, mis on põhjustanud süsteemse kriisi. Projekt peaks olema maailma «tulevikutsoon» ning see peab tehnoloogiaid edestama, mitte neile järele jõudma,» sõnas Jakunin.

Kui idee läheb käiku, siis loob see 10-15 uut tööstusharu, uusi linnu ning hulganisti uusi töökohti ning ühendab Kaug-Ida muu maailmaga. Jakunini sõnul nõuab projekt triljoneid dollareid, ent majanduskasu teeb selle tasa.

Moskva riigiülikooli rekrtor Viktor Sadovniši sõnul on Kaug-Ida suurim mure just isoleeritus, mille tõttu lahkub sealt kolmandik noori kohe peale ülikooli lõpetamist.

Venemaa teaduste akadeemia juht Vladimir Fortov sõnas, et plaan on ambitsioonikas ja kallis, ent aitab lahendada paljusid probleeme. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles