Rajaleidja test noorele: «Mida sa veel Eestis teed? Asjad kokku ja minek!»

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuvatõmmis rajaleidja.ee lehelt
Kuvatõmmis rajaleidja.ee lehelt Foto: Internet

Sihtasutuse Innove karjääriplaneerimiskeskus Rajaleidja soovitab testi teinud enesekindlale noorele: «Mida sa veel Eestis teed? Asjad kokku ja minek!».

«Mu õde käib 10. klassis, nii et tal on just õige aeg valida endale eriala,» rääkis Postimehe lugeja Gert. «Kui paljud noore ikka kindlalt teavad, mida edasi õppida tahavad. Nii ma olen vaikselt talle saatnud igasuguseid teste, et ta saaks oma soovid läbi mõelda ja ringi vaadata,» lisas ta.

Rajaleidja kodulehel surfates leidis ta gümnaasiumiõpilastele mõeldud alajaotusest väärtuste väljaselgitamiseks ette nähtud testi. «Enne teen alati testid ise ära, et näha, kas need mingit adekvaatset infot annavad.» Sedagi valikvastustega testi täitis nii Gert kui ta abikaasa.

Tulemus oli üllatav: «Kui vastuste hulgas oli kõige rohkem «peaaegu alati», tuli vastuseks: «Mida sa veel Eestis teed? Asjad kokku ja minek!». Seal oli küll kommentaarist võimalik aduda konteksti, et kui tahad minna õppima välismaale, kuid...  Kui ma oleks oma 16-aastane õde, vaataksin: ohoh!» kommenteeris mees.

«Samal ajal, kui meil on palju meediatekste selle kohta, kuidas tuleks andekaid Eestis hoida ja väärtustada, saadab riigi toetusel loodud üksus edukaid-edumeelseid inimesi Eestist minema?» imestas Gert.

Postimees küsis Innovelt, kas nende hinnangul ongi kõigi Eesti noorte eesmärk välismaale minek, et väärtuste väljaselgitamise test hindab noori vaid selle alusel. Sihtasutuse kommunikatsioonispetsialist Siim Kumpas selgitas Postimehele, et nii see siiski pole, tegu oli eksitusega.

«Kindlasti ei arva me, et noorte väärtust saaks hinnata vaid selle põhjal, kas neile sobib õpirändamine. Tööleht «Tähelepanu! Valmis olla! Start!», millele te viitasite, peaks tegelikult asuma Rajaleidja «Euroopasse» osas, mis on mõeldud õpirändamise teemadele. See oli inimliku apsaka tõttu valesse rubriiki sattunud ja praeguseks on viga parandatud. Suur tänu, et viga märkasite ja sellele tähelepanu juhtisite!» märkis kommunikatsioonispetsialist. 

«Innustame noori õpirändama selleks, et nad laiendaksid enda kogemustepagasit ning aitaksid Eestisse naastes kasvatada meie majandust ja rikastada meie ühiskonda,» lisas Kumpas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles