Arheoloogid avastasid Salmel üliku kullatud mõõga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihtsalt mõõk
Lihtsalt mõõk Foto: Peeter Langovits

Arheoloogid kaevasid Salmel muinaslaeva leiupaigast välja pronksist ja kullatud ornamentidega ringpidemega mõõga, mis omal ajal kuulus tõenäoliselt rikkale sõdalasele.

Umbes 750. aastast või natuke hilisemast ajast pärit kahe teraga mõõk oli mitmeks tükiks murtud ja selle omanikule kaasa pandud, kirjutas Meie Maa.

«Tegemist on olnud väga jõuka mehega, sest taolised mõõgad pandi kaasa kõrgema üliku tunnusena,» rääkis arheoloogiadoktor Jüri Peets.

Kui varem muinaslaeva asukohast välja kaevatud mõõkadel puudusid käepidemed, siis viimati leitud mõõgal on pronksist pide ja sellel asuvad ornamendid kaetud kerge kullatisega.

«Üliku mõõk on see kindlasti ning asub omaniku juures, mitte ei ole sinna juhuslikult sattunud,» kinnitas arheoloogiadoktor. Peets pidas vähe tõenäoliseks, et keegi hakkaks sellepärast asju lõhkuma, et kohalikud ei saaks neid ära varastada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles