Aldo Kals: Vabadusvõitleja Jüri Kukk ja tema rahva saatus

, ajaloodoktor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aldo Kals.
Aldo Kals. Foto: PP

Meie püha kohus on au sees hoida nimeka Eesti vabadusvõitleja, Tartu ülikooli dotsendi keemik Jüri Kuke mälestust! Elame Pärnus sündinud Jüri Kuke (1. mai 1940 Pärnus – 27. märts 1981 Vologdas) 75. sünniaastapäeva lävel. Ta oli minu põlvkonna esindaja, kes võinuks olla rivis, teha teaduslikke avastusi ja juhendada doktorante, aga ei! Seda kõike põhjusel, et langesime 1939. aastal teise järgu rahvaks, kes polnud oma saatuse peremees.

Estoniseerumise häbi

Igatahes oli Eesti Vabariik Jüri Kuke sündimise päeval 1. mail 1940 juba sügavas kriisis. Euroopa sõjatulekahju taustal oli karta, et meie riigile on jäänud vähe aega. Vaid võimul olnud klikivalitsus kordas „rahu, ainult rahu – ei mingit relvade täristamist“, ja seda ikka Eesti rahva püsimajäämise nimel! Kuulujuttude levitajad Rootsi kardinate taha ja tulevased juunikommunistid sealt vabadusse!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles