Maanteeametile lisandub rida ühistranspordikohustusi

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Uue ühistranspordiseaduse eelnõu järgi saab maanteeamet juurde hulga üleriigilist ühistransporti puudutavaid kohustusi.


Aasta pärast jõustuma plaanitud seadusemuudatuste järgi hakkab maanteeamet kujundama üleriigilise ühistranspordi liinivõrku ning peab sealjuures arvestama kohalike liinide sõiduplaane ja asjaomaste maavalitsuste ettepanekuid. Praegu teeb seda majandusministeerium.

Samuti on seaduses nimetatud maanteeameti ülesanne kinnitada riigisiseste kommertskaugliinide sõiduplaanid. Kehtivas seaduses on ka see kohustus praegu majandusministeeriumil õigusega volitada oma haldusala riigiasutust seda kohustust täitma.

Kehtiva seadusega võrreldes on maanteeametile lisandunud ka kohustus korraldada kaugliinide infrastruktuuri objektide planeerimist ning aidata kaasa ühissõidukitele soodusliiklusolude loomisele.

Kehtiva seaduse kohaselt tuleb maanteeametiga kooskõlastada bussiliikluses maakonnaliini avaliku liiniveo sõidukilomeetri hind ja pileti hind. Eelnõu kohaselt lisandub kooskõlastamise kohustus ka juhul, kui piirnevate haldusterritooriumidega omavalitsusorganid soovivad toetada nende haldusterritooriume ühendavaid maakonnaliine oma eelarvest ja riigieelarve sihtotstarbelisest toetusest.

Lisaks eelnimetatutele on lisandunud säte, mille kohaselt võib vabariigi valitsus volitada maanteeametit täitma maavalitsuse ühistranspordialaseid ülesandeid. «Nimetatud säte on eelnõusse kirjutatud tulevikku silmas pidades, kuna plaanide kohaselt peaks maanteeamet järk-järgult maavalitsuste ühistransporti puudutavaid ülesandeid enda kanda võtma,» seisab eelnõu seletuskirjas.

Veel on majandusministeeriumi ülesannete hulgast välja arvatud kohustus töötada välja ettepanekud avaliku liiniveo sõidukilomeetri tariifi või sõidupiletihinna kehtestamiseks  raudtee, laeva-, väikelaeva- ja parvlaeva- ning lennuliikluses korraldataval maakondadevahelisel ja üleriigilisel sõitjateveol, kuna need määratletakse avaliku teenindamise lepingus, mille sõlmib majandus- ja kommunikatsiooniminister või tema volitatud ametiasutus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles