Uuring: järgmise presidendina tahetakse näha Savisaart või Kallast

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar ja Siim Kallas
Edgar Savisaar ja Siim Kallas Foto: Pm

Postimehe tellitud TNS Emori uuringust selgus, et Eesti elanikud sooviksid järgmise presidendina näha Keskerakonna juhti Edgar Savisaart või Reformierakonna auesimeest Siim Kalllast.

Märtsi keskpaigas korraldatud uuringus osalenud inimesed toetasid etteantud presidendikandidaatidest kõige rohkem Savisaart ja Kallast, kes mõlemad kogusid 1251 küsitletust 13 protsendi toetuse.

Foto: Pm

Savisaart eelistavad uuringu kohaselt keskharidusega, madalama sissetulekuga, vanemaealised ja mitte-eestlased, Kallast aga eestlased, kõrgema hariduse ja sissetulekuga Eesti elanikud.

Emori uuringuekspert Aivar Voog tõi esile, et kui mitte-eestlaste seas figureeris peamiselt üks isik, siis eestlaste seas oli neid rohkem. «Mitte-eestlaste hulgas on kindlaks eelistuseks Savisaar. Eestlaste seas on populaarsed Kallas, Marina Kaljurand ja Indrek Tarand,» rääkis Voog.

Diplomaat Kaljuranda, keda toetas küsitletutest 10,4 protsenti, eelistavad enim kõrgema haridusega ja vanemad eestlased. Noorte, alla 25-aastaste hulgas oli kõige populaarsemaks presidendikandidaadiks eurosaadik Indrek Tarand.

TNS Emor küsitles 11.-19. märtsini kokku 1251 inimest, 502 intervjuud tehti kodudes ja ülejäänud internetis.

Järgmised presidendivalimised toimuvad 2016. aasta augustis. Voogi sõnul on selleks ajaks arvatavasti ka inimeste eelistused paremini välja kujunenud. «Kui järgmisel aastal selguvad täpsemad nimed, siis kindlasti ka eelistuste protsendid muutuvad,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles