Poodidest leiti nõuetele mittevastavaid ehteid

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil olev kuldsõrmus pole looga seotud.
Pildil olev kuldsõrmus pole looga seotud. Foto: Andres Teiss/Pm

Tarbijakaitseamet kontrollis veebruaris müügilolevate juveelitoodete märgistusi ja müüginõuetest kinnipidamist ning leidis kolm nõuetele mittevastavat ehet.

Kokku kontrolliti nelja kauplejat Tallinnas, Pärnus ja Jõhvis. Nõuetele mittevastavuse kahtlusega saatis amet täiendavalt kontrolli neli ehet, millest kolmel tuvastas Metrosert AS rikkumised. Peamiselt eksisid kauplejad toodete märgistusega.

Tallinnas TI-Diamonds OÜ kaupluses müüdaval hõbeda ja roostevaba terase sulamist nabaneedil puudusid kohustuslikud nime- ja proovimärgised. Pärnus asuvas Tädi Valli Pandimaja OÜ kaupluses oli müügil hõbedasulamist valmistatud sõrmus Pärlililleke, millel olevad märgised olid kopeeritud valuvormidega. Selline märgistuse tehnoloogia ei ole lubatud. Toodetele kantud märgised olid ebaselged ja raskesti loetavad.

Jemeralda OÜ Jõhvi kaupluses pakutaval hõbedasulamist ja osaliselt üle kullatud ripatsil oli tootja etiketil teave, et ehte valmistamiseks on kasutatud sama tähistusega kahte erinevat metalli: kuld 999 ja hõbe 925, kuid tootele oli kantud ainult hõbeda standardproov 925. Eksitav oli ka sama ripatsi massi kohta käiv teave - märgistuse järgi 3,7 grammi kaaluma pidanud ripats osutus tegelikult 3,1-grammiseks.

Kõik Eestis müüdavad väärismetallist ehted peavad olema märgistatud proovi- ja nimemärgisega. Proovimärgis näitab, millist metalli on ehte valmistamisel kasutatud ja selle osa ehte sulamis. Nimemärgis näitab tootjat või maaletoojat, kes vastutab toote nõuetele vastavuse eest. Märgised peavad olema toodetele kantud mehaaniliselt või laseriga. Amet alustas kõigi nõudeid rikkunud ettevõtete suhtes haldusmenetlust.

Tarbijakaitseamet soovitab väärismetallist ehete ostmisel pöörata tähelepanu kontrollimärgise õigsusele. Metrosert AS Eesti Proovikoja tähelepanekul on viimase pooleteise aasta jooksul esinenud juhtumeid, kus kliendile on müüdud võltsitud Eesti Vabariigi kontrollmärgisega tooteid. Kulla proovimärgisega ehted on osutunud hoopis mõneks muuks sulamiks. Näiteks on halli värvusega ehete valmistamiseks kasutatud roostevaba terast, kuid neid müüakse hoopis valge kullana. Ühe kliendi ostetud kulla proovimärgisega 750 käeketi kontrollimisel selgus, et ehte põhikomponent polegi kuld, vaid raud. Sellised ehted on ka kaalult kergemad võrreldes väärismetalli sulamist valmistatud toodetega. Neid tooteid pakuti müügiks pandimajades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles