Jaan Õmblus: riigikogulased töötagu tasuta

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Õmblus.
Jaan Õmblus. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ettevõtja Jaan Õmblus rääkis TV3 saates «Kolmeraudne» oma ideest panna riigikogulased tööle ilma palgata või Eesti keskmise palgaga ning võtta neilt ära kuluhüvitised.

Temaga väidelnud parlamendisaadik Jaan Kundla leidis aga, et kuigi riigikogulaste palgasüsteem vajaks ümbertegemist, on Õmbluse ettepanek liialt radikaalne.

Kundla sõnul ei vasta tõele Õmbluse väide, nagu teeniksid parlamendisaadikud miljoneid, sest nende kuupalk jäävat 50 000 krooni kanti.

«Kui on raske olukord, tuleb olla solidaarne. Riigikogus on miljonilised või poolemiljonilised palgad, mina jätaksin neile Eesti keskmise palga 12 000 krooni,» jäi Õmblus endale kindlaks. Ta lisas, et võtaks rahvasaadikutelt ka kuluhüvitised ära.

Kundla sõnul on kuluhüvitisi aga juba kolm korda vähendatud ja palga kaotamine poleks õiglane. «Masu tingimustes ei ole palka päris ära võetud kelletki, kes on töökoha säilitanud. Riigikogulastel ikkagi vähendati kuluhüvitist tervelt kolm korda. Mitte kellelgi pole võib-olla nii palju vähendatud kui riigikogu liikmetel,» vaidles ta.

«Ma arvan, et 101 inimest ei tule kokku tasuta töötama. Meil on palju töötuid, paneme 101 töötut riigikogu liikmeteks, kas siis on meie seadusandlus korras või?» küsis Kundla.

Õmbluse sõnul rahulduks ta ka vähem radikaalsete muutustega.

«Teeks kompromissi, süsteeme saab muuta järk-järgult. Me ei taha kättemaksu ega kedagi karistada,» kinnitas ettevõtja. Tema sõnul võiks riigikogulaste palka majanduse kosudes taas tõsta, kuid praegu tuleks käituda solidaarselt. «Kui kõigil on raske ja inimesed elavad vaesuses, siis on vaja kaasa tulla,» leidis Õmblus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles