Kohvri advokaat: aprilli lõpuks saab uurimine ilmselt läbi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva Lefortovo rajooni kohus pikendas täna Eston Kohvri vahi all hoidmise tähtaega kahe kuu võrra 5. juunini. Advokaat Jevgeni Aksjonov ja Eston Kohver.
Moskva Lefortovo rajooni kohus pikendas täna Eston Kohvri vahi all hoidmise tähtaega kahe kuu võrra 5. juunini. Advokaat Jevgeni Aksjonov ja Eston Kohver. Foto: Jaanus Piirsalu

Eston Kohvri advokaat Jevgeni Aksjonov ütles peale kohtuistungit intervjuus ERR-ile ja Postimehele, et tõenäoliselt lõpetatakse Eesti kaitsepolitseiniku kriminaalasja uurimine Moskvas aprilli lõpuks ning juba mais algab tema üle Pihkvas kohus.

Aksjonovi sõnul palus FSB uurija tänasel kinnisel kohtuistungil pikendada Kohvri kinnipidamist 5. juunini, et lõpetada uurimistoimingud ja kõik ekspertiisid.

«Tõenäoliselt tutvustab uurija neid ekspertiise Kohverile järgmisel nädalal. Ekspertiise hakatakse tutvustama ainult advokaadi juuresolekul, sellepärast pole neid saadud Kohverile veel esitada,» ütles Aksjonov. «Seejärel lähevad kõik toimiku materjalid prokurörile kinnitamiseks ning siis saadetakse juba asi Pihkva kohtusse.»

«Ma eeldan, et lõplik süüdistus esitatakse talle ebaseaduslikus piirületuses ja ebaseaduslikus relva omamises,» lisas Aksjonov. «See näeb välja nii, et peale ekspertiiside tulemuste tutvustamist esitatakse Kohvrile ja mulle tutvumiseks kogu kriminaalasja toimik, seejärel kinnitab prokurör lõpliku süüdistuse, ma eeldan, et see kõik on ühel poole aprilli lõpuks ning asi saadetakse edasi kohtusse.»

Aksjonov ütles, et tema meelest jääb tänane vahi all hoidmise pikendamine viimaseks korraks, kui Kohver Moskvas kohtu ette tuuakse. «Ma ennustan, et juba mai alguses algab Pihkvas tema üle kohus,» ütles advokaat.

«Ma arvan, et kohtuprotsess kestab kuskil kaks-kolm nädalat, sest tunnistajaid on selles asjas vähe. See on FSB piirivalvevägede ohvitser, täiendavaid ekspertiise ei tohiks põhimõtteliselt kohtus enam tulla,» rääkis Aksjonov. «Kriminaalasjas on vaid 1 toimik. Ma arvan, et kolm nädalat see on maksimum.»

Küsimusele, kes hakkab Kohvrit kaitsma Pihkvas, ütles Aksjonov, et see küsimus on arutamisel. «Eesti saatkond hakkab otsustama, kes hakkab Kohvri huve esindama Pihkva kohtus,» ütles advokaat. «Sest minul kui tasuta riigi advokaadil sõita Pihkvasse… ütleme nii, et see pole finantsiliselt (mulle) kasulik. Järelikult saab selleks advokaat Pihkvast või siis advokaat, kelle valib Kohvrile saatkond. Saatkond muidugi otsustab seda koostöös Kohveriga, sest loeb tema tahe selles küsimuses.»

Kohvri meeleolu kohta ütles Aksjonov, et vaevalt et seda saab heaks pidada. «Minu küsimusele, kuidas on meeleolu, vastas ta, et see on hea, aga parem oleks olla muidugi vabaduses,» ütles Aksjonov. «Mitte et ta oleks nüüd leppinud (olukorraga), aga tal on lootus, et mingigi lahendus on juba lähedal. Ma arvan, et see lisab talle lootusrikkust.»

«Aga tervisega tal probleeme pole. Vanglatingimuste kohta tal pretensioone pole,» lisas Kohvri advokaat.

Tänasel kohtuistungil soovis viibida ka Eesti konsul Moskvas Signe Matteus, kuid nagu ka eelmistel kordadel, siis keelduti teda kohtusse lubamast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles