Minister keelas signaalvähkide leiukohas kalapüügi

Mirjam Mäekivi
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Signaalvähk ohustab Eestis elutseva jõevähi (pildil) arvukust.
Signaalvähk ohustab Eestis elutseva jõevähi (pildil) arvukust. Foto: Toomas Huik

Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi keelas ajutise määrusega kalapüügi Saaremaal Riksu lahel ja Riksu ojas, kust avastati sügisese seire käigus meie jõevähile ohtlikku haigust – vähikatku – kandvaid signaalvähke.

Vähikatku leviku ohu tõttu ongi kalastamine Riksu ojas ja lahel keelatud, sest haigustekitajaga saastunud kalapüügivahenditega võib vähikatku tekitaja jõuda ka teistesse veekogudesse, teatas keskkonnaministeerium.

Ohule vihjab näiteks see, et sellest piirkonnast pole Eesti oma jõevähki enam leitud, kuigi veel mullu neid ojast püüti.

Kalapüügi keelust informeerivad infotahvlid paigaldatakse nii Riksu oja kui ka Riksu lahe kaldale. Keeld jõustub kolmandal päeval pärast määruse ilmumist Riigi Teatajas.

Keskkonnaministeeriumi kalavarude osakonna peaspetsialist Herki Tuusi sõnul on võõrvähiliik Saaremaale kindlasti sattunud just inimese abiga ja see on omakorda ohtu seadnud kogu Saaremaa jõevähi populatsioonid.

Praegu proovib keskkonnaamet signaalvähke võimalikult palju välja püüda. Samuti koguvad vähiteadlased vajalikku infot selle kohta, missugused on kõige tõhusamad moodused võõrvähkide leiukohtade isoleerimiseks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles