Raidla: Eesti valimisdebatt on parteide pantvang

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Advokaat Jüri Raidla.
Advokaat Jüri Raidla. Foto: Toomas Huik

Kuigi valimised peaksid tagama ideaalis valitsemise demokraatlikkuse ehk rahva võimu, Eestis nii pole, ütles õigusekspert Jüri Raidla.

ETV «Terevisiooni» saates esinenud eksjustiitsminister Raidla sõnul ei taga valimised Eestis piisavalt demokraatiat, sest erakonnad söödavad valimisdebati aruteluteemad rahvale ette, mitte vastupidi.

«Poliitilise vastutuse rakendamise koht on valimised. Häda on ainult selles, et väga sageli ei õnnestu valimistel seda vastutust realiseerida,» kõneles Raidla.

«Seda seetõttu, et valimisdebatte dirigeerivad suurel määral erakonnad,» lisas ta.

Raidla sõnul aitab Eestis reaalset poliitilist vastutust suurendada kaks asja – esiteks peaks olukord paranema ajapikku demokraatiakogemuse kasvades ja teiseks tuleks ellu kutsuda valimiste valvekoer.

Õiguseksperdi väitel on ametnike vastutus Eestis poliitikute omast paremini paigas, kuid isegi see kipub praktikas ära hajuma. «Enne kui poliitiline vastutus ei ole konkretiseerunud, on raske loota, et ka ametnike vastutus realiseerub,» rääkis Raidla.

«Kui ei ole poliitilise vastutuse mehhanism korras, siis küllalt suure tõenäosusega ei õhku poliitiliselt tasemele riiklikku kirge, et ametkonnad töötaksid selliselt, et negatiivselt poleks vastutust vaja üldse rakendada.»

Raidla sõnul on üks näide poliitikute vastutamatusest see, et 2007. aastal võttis riigikogu kõigi parteide esindajate heakskiidul vastu taastuvenergiale väidetavalt ebaproportsionaalselt suuri soodustusi lubava seaduse.

«Kui te küsite, kas 66 riigikogu liiget on võimalik panna personaalselt selle osas vastutama, siis vastus on ei.»

Tema sõnul on põhjus lihtne. «Nii nagu ettevõtluses ei saa seaduse raamides toimuv majandusrisk olla karistatav, nii ei saa ka seaduse raamides toimuv poliitiline risk olla keelatav,» märkis Raidla.

«Riskide keelamine on arengu surm, kuigi antud kontekstis see näide väga hästi ei sobi.»

Raidla ütles, et kuna lähenemas on riigikogu valimised, oleks praegu õige hetk taastuvenergiaotsuse õigsuse debatt lõpuni vaielda.

Valijad ja valijaid esindavad ühiskondlikud liikumised võiks tema sõnul küsida enne valimisi, kas see otsus oli viga või mitte.

«Kui leitakse, et viga, siis vigade paranduse korras ei saa neid erakondi, neid konkreetseid saadikuid valimistel toetada.»

Saatejuht pööras seepeale tähelepanu asjaolule, et antud otsuse taga oli kõigi erakondade esindajaid.

Raidla ütles selle peale, et see on rahva enda otsus, kas nad teevad olukorra lahendamiseks uue erakonna või usaldavad vanu edasi. «Mõni filosoof on öelnud, et iga rahvas on väärt oma valitsust.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles