Ukraina tahab seadusega keelata kommunismi ja kommunistlikud sümbolid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina lipu värvides Vladimir Iljitš  Lenin
Ukraina lipu värvides Vladimir Iljitš Lenin Foto: SCANPIX

Ukraina justiitsministri Pavlo Petrenko teatel edastab valitsus parlamendile hiljemalt mai alguses seaduseelnõu,  mille sisuks on kommunismi ning kommunistlike sümbolite, ideoloogia ja propaganda keelamine Ukrainas.

Seaduseelnõus on ka punkte fašismi ja selle tunnuste kasutamise keelamise kohta, edastab YLE.

Petrenko sõnul ei ole kommunistliku partei keelamine piisav, kuna selle asemele võidakse registreerida kohe uus sisult ja ideoloogialt samasugune partei. Sellel oleks erinev nimi, kuid see alluks Venemaalt tulevatele korraldustele nagu praegune Ukraina kommunistlik partei.

Ukraina kommunistlik partei sai 2012. aasta parlamendivalimistel 13 protsenti häältest.

Ukrainas hakkas juba kehtima seadus, mis ei luba Ukrainas näidata filme ja telesarju, milles kujutatakse Venemaa sõdureid või politseinikke kangelastena. Lisaks on Ukrainas keelatud kõik Venemaal toodetud filmid ja sarjad, mis on valminud alates Krimmi kriisi tekkest.

Ukraina valitsuse sõnul takistavad nad selle keeluga Venemaa propaganda levikut.

Telekanalitel on aega kaks kuud  oma kavade ümber tegemiseks.

Tegemist ei ole esimeste Vene filmide keelamisega Ukrainas. Juba 2014. aasta detsembris keelati Ukrainas ära venelasest režissööri Ivan Ohlobõstini tehtud filmid ning linateosed, kus ta ise mõnes rollis on.

Põhjus selles, et Ohlobõstin teatas avalikult oma toetusest Ida-Ukraina separatistidele.

Novembris lisandus filmidekeelule ka riiki sisenemise keeld. Lisaks Ukrainale andsid Ohlobõstinile riiki sisenemise keelu ka Eesti ja Läti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles