HS: Baltimaadest tuuakse Soome romudest meisterdatud «luksusautosid»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BMW logoga valuvelg.
BMW logoga valuvelg. Foto: SCANPIX

Baltimaades ja Poolas tegutsevad autotöökojad, kus romudest meisterdatakse luksuslikena paistvaid Audisid, Mercedes-Benze ja BMWsid, kirjutab Helsingin Sanomat.

Ajalehe andmetel võib taolist ilmingut märgata ka Soomes, kuhu romu jõuab kas Balti riikidest või keerkäikude kaudu Saksamaalt.

Skeem toimib alljärgnevalt, et esmalt ostab töökoda kokku avariilisi autosid USAst ja Kesk-Euroopast. Seejärel meisterdavad mehhaanikud kolme-nelja auto detailidest ühe «luksusauto» ja peidavad ära selle päritolu. Lõpuks müüakse see korraliku hinna eest maha.    

Keskkriminaalpolitsei ülemkonstaabel Jari Tiainen rääkis, et taoline auto paistab väliselt väga kenana, kuid tegelikkuses on see ohtlik.

«Loodan, et ei juhtu niisugust õnnetust, kus lastega perel katkeb sõit, kui kiirusel 120 km/h laguneb auto põhi laiali,» ütles ta Helsingin Sanomatele.  

Kui selgub, et «kvaliteetauto» asemel on tegemist rämpsuga, siis on edasimüügihind olematu ning senisele omanikule võib see tähendada kümnete tuhandete eurode suurust majanduslikku kahju.

Liiklusturvalisuse ameti (Trafi) andmetel on probleem levinud Lätis ja Leedus, kus monteeritakse kokku sadu või isegi tuhandeid taolisi autosid. Soomes on kerkinud üles vaid üksikud juhtumid terve aasta peale.

Helsingin Sanomate andmetel on räigeimad juhtumid saanud avalikuks, kui autoomanik on viinud oma sõiduki Soomes esimest korda teenindusse, et tekkinud viga tuvastada.

Euroopa Liidu praktika järgi pole vaja imporditud autodele kohe pärast sissetoomist ülevaatust teha, kui see on läbinud tehnokontrolli mõnes teises ELi maas.   

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles