Austria loomasõpru nörritab uus reegel lennujaamades

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lemmikloomaga reisile
Lemmikloomaga reisile Foto: SCANPIX

Kaks Austria lennujaama kehtestasid hiljuti uue reegli lemmikloomadega reisijatele – nimelt peavad pommiohu vältimiseks käima sarnaselt kohvritega ka lemmikud röntgenist läbi.

Euroopa Liit võttis 2015. aasta alguses vastuse seaduse, mille kohaselt peavad kõikides EL-i liikmesriikides olevad lennujaamad tagama loomade läbivaatamise enne nende lennukile lubamist, vahendab Local. Austria seadused näevad aga ette, et lennujaamad saavad ise valida meetodi, kuidas seda tehakse.

Klagenfurti ja Grazi lennujaamad on otsustanud selleks kasutada sarnaselt kohvrite kontrollimisele röntgeni. See on juba praeguseks toonud kaasa palju loomaomanike pahameele, kuna need on mures tagajärgede pärast, mida kokkupuude kiirgusega võib nende lemmikule tekitada.

Väljaande Kronen Zeitung regulaarne kaasautor doktor Doris Grablowitz ütles Localile, et siiamaani ei ole ta kummagi lennujaama pressiesindajatelt saanud selgitusi, kui väikestele loomadele võib kokkupuude röntgenikiirgusega ohtlik olla. Tema sõnul tekitab uus regulatsioon kõige enam muret nendele lemmikloomadega reisijatele, kes peavad sageli reisima.

Austria siseministeeriumi pressiesindaja Karl-Heinz Grundböck ütles, et ministeeriumil on praegu käsil lemmikloomade ohutuse uuring. Tema sõnul võib esmaste tulemuste põhjal öelda, et röntgenkiirgusel ei ole lemmikloomade tervisele negatiivset mõju.

Sellest hoolimata on loomaomanikud mures, et röntgenist läbi laskmine võib kahjustada nende loomade silmi, mistõttu võivad nad pimedaks jääda. Üheski teises lennujaamas ei paluta lemmikloomadega reisijatel loomad röntgenist läbi lasta – neid kontrollitakse muudel viisidel.

Peamiselt palutakse loomaomanikul koos oma kassi või koeraga kõndida läbi tavapärastest metallidetektoritest, kas siis lemmiklooma enda kõrval hoides või teda süles kandes. Nende masinate kiirguse tase on märksa madalam kui röntgenil.

Teistest Austria lennujaamadest on näiteks Salzburgis kasutusele võetud ainult lemmikloomade mõeldud metallidetektor ning Innsbrucki lennujaam saab selle lähinädalatel. Linzi ja Viini lennujaamad lasevad loomaomanikel oma lemmikuga koos tavapärasest metallidetektorist läbi kõndida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles