Välisministeerium palkas laevakaitsjatele kohaliku advokaadi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laevakaitsjate elu Indias Chennais.
Laevakaitsjate elu Indias Chennais. Foto: Dmitri Pappel

Välisministeerium palkas Indias kinnipeetavatele laevakaitsjatele kohaliku juriidilise esindaja, kes esindab laevakaitsjaid eesseisval ülemkohtu istungil.

Laevakaitsjate kaasus peaks India ülemkohtus arutlusele tulema 10. aprillil. Välisminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul palkas välisministeerium mehi ülemkohtu istungil esindama India vanemadvokaadi Aryama Sumdarami. Palgatud vandeadvokaat esindab mehi koos laevafirma Advanfort advokaadiga.

«Ma ei saa väga konkreetselt summat nimetada, aga see ei erine kuidagi tavapärasest India ülemkohtus esindavate advokaatide tasust,» sõnas välisminister.

Välisminister nentis samas, et ülekohtu istungi toimumise kuupäev ei ole veel täiesti kindel ning võib muutuda. Kui ülemkohus laevakaitsjate kaasuse arutlusele võtab, tehakse otsus teatavaks paari päeva jooksul.

Kui ülemkohus peaks otsustama edasikaebuse tagasi lükata, on laevakaitsjatel võimalik kodumaale pääseda pärast 16. aprilliks kavandatud kohtuistungit, kus arutatakse meestele dokumentide ja isiklike asjade tagastamist. Samas on võimalik, et ülemkohus vajab otsuse langetamiseks mitut istungit.

Välisminister märkis, et kõige negatiivsem areng oleks see, kui ülekohus otsustab edasikaebuse menetlusse võtta. Sel juhul võib protsess venida aastaid.

Pentus-Rosimannus kinnitas, et kui laevakaitsjad peaksid saama võimaluse kodumaale naasta, on ministeerium valmis neid vajadusel abistama.

India lõunapoolseima osariigi Tamil Nadu politsei arreteeris üle-eelmise aasta 18. oktoobril piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget, kelle hulgas oli ka 14 Eesti kodanikku.

Detsembris esitati kogu kinnipeetud meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ja ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises.

Eelmise aasta 26. märtsil otsustas Tamil Nadu ülemkohtu Madurai kolleegium laeva meeskonnaliikmed kautsjoni vastu vabastada ning augusti lõpus liikus kaasus Tuticorini magistraadikohtust Madurais asuvasse Tamil Nadu osariigi ülemkohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles