Deputaadid lahendaks nii haldus- kui ka jahiprobleemid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Lennart Rikk

Kohest lahendust vajavate probleemidena võtaks riigikogulased vastu seadusi nii jahipidamise, haldusreformi, iibe, spordi kui ka omandireformi vallas.

Postimees saatis eelmisel nädalal kõigile 101 riigikogu liikmele e-kirja, uurimaks, millise Eesti probleemi, mis oleks riigikogu võimuses, sooviks nad enne valimisi lahendada. Samuti palusime selgitada, kuidas seda teha saaks. Aega sellele küsimustele vastamiseks leidsid 57 saadikut. Lembit Kaljuvee (Keskerakond) vastas, et ta sooviks vastata, kuid talle ei sobinud formaat. Riigikogulaste vastused ilmuvad vastajate tähestikulises järjekorras.

Heimar Lenk (Keskerakond)

Suurim häbiplekk taasiseseisvunud Eesti lähiajaloos on paremerakondade poolt läbi viidud erakordselt jõhker ja ülekohtune omandireform. Kui oleks väikegi lootus praeguse valitsuskoalitsiooni poolt parlamendis koostööd ja õiglust oodata, tõstaks omandireformi küsimuse kasvõi homme taas riigikogu päevakorda ja esitaksin seaduseelnõu tuhandetele sundüürnike perekondadele kompensatsiooni maksmiseks, nende kaotatud kodude eest, kust nad välja aeti ja mille asemele kalli pangalaenuga uus kodu tuli osta.

Karel Rüütli (sai riigikokku Rahvaliidu nimekirjas, nüüd Sotsiaaldemokraatlik Erakond)

Reformierakonna initsiatiivil on valmimas uus jahiseadus, mis hävitab pikkade traditsioonidega ja kõrge kultuuriga jahinduse lõplikult. Siiani arenes Eesti jahindus normaalses rütmis - nii riik kui ka jahimehed kandsid hoolt tulevaste põlvede eest, säilitades ja arendades ulukipopulatsioone. Uues jahiseaduses seatakse esiplaanile ainult maaomanike huvid, kellest suurem enamik ei ole jahindusega paraku kokku puutunud.

Senini on ulukeid peetud peremehetuks varaks ning jahipidamise reeglid on olnud kooskõlas avalike huvidega, mistõttu on küttimist saanud endale lubada ka jahimehed, kelle sissetulekud on väikesed. Reformierakond tahab aga kehtestada uue jahirendi, mis muudab jahipidamise vaid rikaste lõbuks ja jätab suure tõenäosusega koju ligi pooled tänasest 16 000 jahimehest.

Riigikogu jahimeeste ühenduse liikmena soovin otsida kompromisse, et valmivas jahiseaduses saaksid rahuldatud nii maaomanike kui ka jahimeeste huvid.

Jaak Salumets (Reformierakond)

Usun, et suudan kaasa aidata Eesti spordi süsteemi- ja poliitika korrastamisele läbi novembris toimuvale Eesti Olümpia kongressi, mis peaks tooma meile uue spordiseaduse.

Toomas Tõniste (Isamaa ja Res Publica Liit)

Haldusreform. Lihtsalt teeks Eesti arengule vajaliku haldusreformi jõuga ära! Võimuerakondadel tuleb seada Eesti huvid erakondlikest (ja paljude erakonnastunud ametnike) huvidest ettepoole.

Lauri Vahtre (Isamaa ja Res Publica Liit)

Ma lahendaksin iibeprobleemi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles