Goble: Baltimaad peavad hübriidohtudele enam tähelepanu pöörama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paul Goble
Paul Goble Foto: Erakogu

Balti riigid peavad enda kaitsmiseks hübriidohtude eest tegema senisest enam, ütles usutluses BNS-ile Euraasia ekspert ja USA endine diplomaat Paul Goble, kes osaleb 24.-26. aprillini Tallinnas toimuval Lennart Meri konverentsil.

«Balti riigid elavad väga ohtlikus piirkonnas. NATO liikmesus aitab vähendada julgeolekuohte, millega nad silmitsi seisavad, ent ei kõrvalda neid,» sõnas Goble vastuseks BNS-i küsimusele Balti riikide olukorra ohtlikkusest Venemaa ja Lääne vastasseisu tingimustes.

Tema sõnul vastaks NATO kindlasti Venemaa otsesele sõjalisele sissetungile Balti riikidesse, ent on vähem selge, mida allianss teeks nn hübriidsõja korral, mille Venemaa on vallandanud Ukraina vastu.

«Balti riikide valitsused ja ja rahvad peavad tegema senisest enam oma julgeoleku kindlustamiseks seda tüüpi ohtude vastu,» leiab endine Ühendriikide välisministeeriumi ametnik.

Goble´i sõnul on Vene presidendi Vladimir Putini pidev tuumarelvadega ähvardamine nõrkuse tunnistamine, mitte tugevuse ilming. «Tuumarelvad on ainus, mille puhul on Venemaal midagi pariteetsuse sarnast Läänega.»

Inimesed on tuumarelvadega hirmutamise pärast arusaadavalt hirmul, ent Putini sõnu ei tohiks tema hinnangul tõsiselt võtta. «Õigupoolest on tema sõnu raske uskuda ka muudel teemadel.»

Euraasia eksperdi hinnangul on NATO-l paremad väljavaated vastasseisus Venemaaga ühtseks jääda kui Euroopa Liidul. «EL maksab ebaühtlase integratsiooni eest praegu kallist hinda Kreeka ja teiste riikide puhul, nagu Prantsusmaa,» sõnas ta.

«NATO peab naasma oma aluspõhimõtete juurde: hoida venelased väljas, ameeriklased sees ja sakslased kontrolli all,» leiab Goble.

Ukrainat ja Valgevenet puudutavatele BNS-i küsimustele vastas endine diplomaat, et Venemaa näeb Ukraina tulevikku Euraasia Majandusliidus osana laiemast plaanist lõimida riik uude Vene impeeriumisse.

Valgevene on valmis võimaluse avanedes liikuma Läände, leiab ta. «Putin lükkab endast rohkem inimesi eemale, kui ligi tõmbab.»

Euraasia etniliste ja usuliste küsimuste ekspert Paul Goble käsitleb Euraasia küsimusi oma blogis Window on Eurasia. Goble on varem töötanud USA Luure Keskagentuuris (CIA) välismeedia teabeteenistuses (FBIS), USA välisministeeriumis Nõukogude Liidu rahvaste ja Balti riikide asjade erinõunikuna. Lisaks on Goble töötanud erinevatel ametikohtadel raadiojaamade Raadio Vabadus/Raadio Vaba Euroopa ja Ameerika Hääl juhtkonnas.

Ühendriikide välisministeeriumist lahkumise järel 2004. aastal töötas ta paar aastat Eestis Euroopa Kolledžis õppejõuna ja Audentese erakoolis.

Goble on pälvinud Balti riikide iseseisvuse taastamise ja Balti riikidest Vene vägede lahkumise edendamise eest teenetemärke Eestilt, Lätilt ja Leedult.

Kaheksas Lennart Meri Konverents pealkirja all «Maailmakorra piirid» toimub 24.-26. aprillil ning keskendub tänasele rahvusvahelisele olukorrale ajal, mil me tähistame Helsingi lepete 40. aastapäeva.

Lennart Meri Konverentsi esinejate hulgas on teiste seas NATO peasekretäri asetäitja Alexander Vershbow, OSCE peasekretär Lamberto Zannier, Poola seimi esimees Radosław Sikorski, Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee president Anne Brasseur, Saksa liidupäeva väliskomitee esimees Norbert Röttgen, Läti välisminister Edgars Rinkevičs, Leedu välisminister Linas Linkevičius, USA armee Euroopa ja NATO maavägede komandör Frederick Hodges, Hispaania endine välisminister Ana de Palacio, USA endine suursaadik Venemaal Michael McFaul, Venemaa riigiduuma liige Ilja Ponomarjov, endine Vene presidendi nõunik Andrei Illarionov, Vene opositsiooniaktivist Maša Gessen, Pakistani kirjanik Ahmed Rashid ja Economisti toimetaja Edward Lucas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles