Mobiilioperaator ei suuda oma lubadust täita

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: Elmo Riig / Sakala

Mitmed Elisa kliendid on nördinud, et juba jaanuarist lubatud uued SIM-kaardid, mis on mõeldud mobiil-ID turvalisuse suurendamiseks, pole siiamaani Eestisse jõudnud ning mobiilioperaator ei oska ka öelda, millal see toimuda võiks.

«Mul aegusid hiljuti mobiil-ID sertifikaadid,» ütles Postimehe poole pöördunud Elisa klient, kellel paluti klienditeenindusest minna nende esindusse uut SIM-kaarti lunastama. «Täna käisin seal ja tuli välja, et Elisasse pole uued «superturvalised» SIM-kaardid veel kohale jõudnud,» rääkis lugeja.

«Esialgu pidid kaardid tulema jaanuaris, kuid senimaani pole need kohale jõudnud ja mis on kõige naljakam – Elisa ei oska öelda ka, kunas need tulevad,» tõi nördinud lugeja välja.

Samas ei saa aeguvate või aegunud mobiil-ID sertifikaatidega kliendid seda teenust teadmata ajani kasutada. «Minu jaoks on see suhteliselt ebamugav, kuna kasutan aastaid juba mobiil-ID'd oma igapäevatoimingutes ning tagasiminek ID-kaardi peale saab olema üsna tüütu,» nentis lugeja.

«Kahetsusväärselt saabub Elisa uute ja turvalisemate mobiil-ID SIM-kaartide tarne tõepoolest oodatust hiljem,» sõnas selgituseks mobiilioperaatori suhtekorraldusjuht Marika Raiski. Uutele turvanõuetele vastavate SIM-kaartide tarnija teavitas märtsikuus Elisat, et kuna kõrgema krüpteeringu lisamine osutus neile prognoositust väljakutselisemaks, saabub tarne oodatust hiljem.

«Kuna Elisal puudub tarnijapoolne täpne kuupäev uute mobiil-ID SIM-kaartide kohalejõudmise osas, anname oma klientidele kodulehe uudises ja avaliku pressiteate kaudu teada, kui uued mobiil-ID SIM-kaardid on Elisasse jõudnud,» lisas Raiski. Mobiilioperaator andis tarne viibimisest klientidele teada ka märtsi alguses oma kodulehe vahendusel.

Vanad mobiil-ID SIM-kaardid said Elisa esindustes aga otsa, sest NutiKaitse projekti ja mobiilsideoperaatorite teavituskampaania raames liitusid Elisa kliendid mobiil-ID teenusega planeeritust kiiremas tempos, mis on tekitanud ka olukorra, kus uusi mobiil-ID SIM-kaarte ei ole mobiilioperaatoril teadmata ajani võimalik väljastada.

Alates 1. jaanuarist on mobiilioperaatoritel õigus väljastada mobiil-ID vormis digitaalseid isikutunnistusi kuni viieaastase kehtivusajaga. Kuna uus isikutunnistus nõuab ka suuremat turvalisust, lubas Elisa võtta kasutusele ka selles osas täiustatud SIM-kaardid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles