USA vandekohus mõistis Tsarnajevi terrorirünnaku korraldamises süüdi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Džohhar Tsarnajev
Džohhar Tsarnajev Foto: SCANPIX

USA vandekohus mõistis kolmapäeval Džohhar Tsarnajevi ühehäälselt süüdi Bostoni pommiplahvatuste korraldamises, edastas kohalik meedia.

Vandekohtul võttis otsustamine aega poolteist päeva.

Kohus mõistis 21-aastase Tšarnajevi süüdi kõigis 30 erinevas süüdistuspunktis, mis olid seotud Bostoni sündmustega, sealhulgas ka politseiametniku tapmine, autorööv ja tulevahetus korrakaitseametnikega.

Tšetšeeni päritolu Džohhar ja Tamerlan Tsarnajev korraldasid 2013. aastal Bostoni jooksumaratonil terrorirünnaku. Plahvatustes hukkus kolm ja sai vigastada 264 inimest. Hukkunutest noorim oli kaheksa-aastane poiss. Tamerlan Tsarnajev tapeti kinnipidamise käigus.

Tsarnajevit ähvardab talle esitatud süüdistuspunktide järgi surmanuhtlus. Kaitse rõhus asjaolule, et kaebealune oli oma vanema venna Tamerlani mõju all ning on palunud kohtul määrata süüdistatavale eluaegne vangistus.

2013. aasta 15. aprilli pommiplahvatus oli rängim terroriakt Ühendriikide pinnal alates 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakutest.

Bostoni Islamiühing on välja toonud, et tšetšeenidest vennad käisid kohalikus mošees harva ning olid tuntud selle poolest, et segasid jutlusi. Muu hulgas ei meeldinud vendadele jutlustaja ütlus, et moslemid võivad tähistada USA traditsioonilisi pühasid nagu tänapühad või 4. juuli. Tamerlan Tsarnajev väitis, et islam seda ei luba.  Tsarnajev sai uuesti vihaseks, kui jutlustaja kiitis USA kodanikuõiguste eestvõitlejat Martin Luther Kingi, kelle sünniaastapäeva tähistatakse riigipühana.

«Vanem Tsarnajev tõusis püsti, hakkas karjuma, nimetas jutlustajat uskmatuks ja ütles, et ta «nakatab inimeste mõtlemist»,» märkis islamiühing avalduses. Teised koguduse liikmed käskisid tal mošeest lahkuda, mida Tsarnajev ka tegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles