Euroopa oliive ja veini ähvardab suur oht

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliivipuu.
Oliivipuu. Foto: SCANPIX

Mõned Hispaania kuulsaimad põllud võivad olla hävimisohus, sest õhutemperatuurid tõusevad kuni viis kraadi, kui kliima soojenemise osas midagi ette ei võeta, hoiatab värske uuring.

Hispaania võib piltlikult öeldes üle kuumeneda ning muutuda aastaks 2050 täna Põhja-Aafrika sarnaseks piirkonnaks, vahendab The Local.

Uuringu Cambio Climático en Europa 1950-2050 (Euroopa kliimamuutused aastatel 1950-2050) autor Jonathan Gómez Cantero hoiatab, et mõned Hipsaania kuulsaimad ja edukamad istandused võivad sattuda ohu alla, kui kliima soojenemise vastu midagi ette ei võeta.

Andaluusia oliivid, Valencia sidrunid ning isegi La Rioja viinamäed võivad kõik temperatuuride jätkuva tõusu korral tulevikus kasvada sarnastes tingimustes nagu tänasel hetkel on Maroccos.

Euroopas on olnud muu maailmaga võrreldes temperatuuride tõus 0,2 kraadi suurem. Eriti on seda tunda saanud viimase kümnendi jooksul vahemikus 2002 ja 2011, mis on olnud Euroopa üks kuumemaid perioode.

Pärast uue aastatuhande saabumist on Euroopa temperatuurid ainult rekordeid teinud.

Hispaanias on pilt veelgi hullem, sest sealsed temperatuurid on tõusnud iga aastakümnega alates 20. sajandi algusest 0,5 kraadi soojemaks. Kui sellele lisada sademete vähenemine, mida Hispaanias on täheldatud alates 1950ndatest peale, on riigi kliima liikumas aina kuumema ja kuivema ilmastiku suunas.

«Kui jätkuks juba kahekraadine temperatuuritõus tähendaks see Lõuna-Euroopale juba Põhja-Aafrika kliimat ning Põhja-Euroopa kliima muutuks varasema Lõuna-Euroopa sarnaseks,» ütles Jonathan Gómez Cantero.

Kõik see mõjutab paljude riikide võtmemajandusi nagu põllumajandust, kalandust ja turismi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles