Otepää vallavanem jagab käskkirju

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miia Pallase.
Miia Pallase. Foto: Margus Ansu

Otepää vallavanem Aare Matt on veendunud, et just tema toob võimuvõitlusest kurnatud valla kriisist välja. Matt alustas sealt, kust tavaliselt ei alustata – hakkas jagama käskkirju ja vallandama.


Praeguseks on käskkirja saanud juba neli töötajat vallavalitsuse paarikümnest inimesest, sellele lisaks on Matt saanud hakkama Pühajärve põhikooli direktori vallandamisega. Esimese käskkirja sai vallasekretär. Matt marsib hommikuti mööda maja ringi ja kontrollib, kas kõik inimesed on ikka kella kaheksaks tööle saabunud. Kui ei ole, järgneb omavaheline jutuajamine. Kui sellest ei piisa, teeb Matt käskkirja.

Kunagisele tööõpetuse õpetajale Matile meeldib vali kord, aga häda on selles, et Postimehega vestelnud vallavalitsuse töötajate hinnangul on tema korraihalus ja käskkirjad valikulised. Mõnigi karistus võib lähtuda isiklikust vimmast. «Matt kureeris enne Otepää vallas hariduselu ja mul oli tema abi vaja väga vähe, sest tavaliselt ei saanud ta selle tööga hakkama,» räägib läinud nädalal vallandatud Pühajärve põhikooli direktor Miia Pallase. Tema ei ole ainus, kes nii arvab. «Kui ta nüüd mais vallavanemaks valiti, siis oli see uskumatu!»

Opositsionäär riidale

Lapsevanemate seas populaarsele koolidirektorile vormistas vallavanem käskkirja sel suvel. Hoiatuskäskkirja järel on võimalik inimene juba lahti lasta.

Pallase võttis sõna ja võitles põhikooli sulgemise vastu. Samuti on ta volikogu opositsionäär ja pealekauba ei varjanud Pallase, et endine sotsiaal- ja haridusala abivallavanem Matt on tema arvates ebakompetentne valda juhtima.

Nüüd tõmmati Pallase liistule seoses külaraamatukogu veeavarii likvideerimisega. Vallavanem jättis tähelepanuta, et raamatukogul on eraldi eelarve ja juht ning Pallasel pole selle asutusega üldse pistmist. Siis pandi koolijuhile süüks kooli tuletõrjetrepi hanget, mille tellis ja maksis kinni hoopis vallavalitsus.

Matt süüdistab Pallast, et ta pole võtnud võrdlevaid pakkumisi – samas on koolijuhi väitel selgunud, et Otepää vallavalitsusel endal puudub täpne võrdlevaid pakkumisi puudutav kord. Enam kui 50 000-krooniste kulutuste puhul neid küll alati võetakse, aga Pallasele süüks pandud ostud olid kõik väiksemad.

Lõpuks lasi Matt koolijuhi lahti, sest talle ei meeldinud kooli haljastustööde leping, mille eest esitatud arved ta aga varem ise alla oli kirjutanud. Pallase hinnangul on Mati etteheited jaburdus. «Me oleme ikkagi inimesed,» ohkab Pallase. «Oleme ju sama valla kodanikud. Praegune tegevus on kurjuse avaldus.»

Vallavalitsusele lähedalseisva allika hinnangul on igas ametiasutuses asju, mida saab paremini teha, aga praeguste vajakajäämiste põhjuseks on eelkõige poliitilise võimu pidev vahetumine. «Võim Otepääl vahetub pidevalt, sestap on selle võimu signaalid ametnikele segased ja ka tööülesannete jaotus koordineerimata,» ütleb allikas. «Ametnikud ei tea enam ise ka, millega ja mismoodi täna peab tegelema.»

Matt valiti mais Otepää vallavanemaks paariks kuuks ehk seni, kuni uue vallavanema leidmiseks korraldatakse konkurss. Otepääl on kaks poliit­klanni – Aivar Nigoli ja Jaanus Raidali klann. Seekord sai Raidali klanni aeg ümber ja võimu manu pääses Nigol. Matt valiti küll ajutiselt, aga praegu ei tee mees saladust, et sooviks valda edasi juhtida.

Nüüd vahelduseks natuke statistikat: Postimehe arvutuste kohaselt on Otepää vallavolikogu liikmed esitanud 2006. aastast kokku kaheksa umbusaldusavaldust, mis puudutavad volikogu esimeest või vallavanemat. Kolm neist on tagasi võetud või siis on umbusaldatav otsustanud enne heaga lahkuda. Viis avaldust on aga läbi läinud.

Lahendus tuleb

Otepää on väike koht, aga seal liigub Tallinna ja Tartu jõuka ning sportliku klientuuri raha. Maa on kallis ja sellele ehitamiseks tuleb teha tagurpidisaltosid, sest tegu on looduspargiga. Sestap on Otepää oma planeeringuskandaalidega lausa kurikuulus.

Meenutagem kas või endist volikogu juhti ja kriminaalkorras süüdi mõistetud Ants Manglust, kelle firma tegutseb praegugi vallavalitsuse majas. Postimehe andmetel on meediasse jõudnu vaid fragment Otepääl detailplaneeringutega toimunust. Üheks Mati käskkirjasaajaks on ka vallavalitsuse planeerimisspetsialist Merle Anton, kellele pannakse muu hulgas süüks liiga aeglast detailplaneeringute menetlemist.

Sel nädalal toimub taas üks Otepää volikogu istung, kus vaetakse viimasel konkursil vallavanemaks soovivaid kandidaate. Matti nende seas pole – tema loodab jääda vallavanemaks juhul, kui kandideerijad ei sobi. Mati ametisse tüürinud volikogu esimees Aivar Nigol on tema tegevuse hindamisel äärmiselt napisõnaline.

«Järgmisel (sellel – toim) nädalal toimub vallavolikogu istung ja üks päevakorrapunkt on uue vallavanema valimine,» lausub ta. «Ma väga loodan, et pärast seda tulevad lahendused.» Niisiis seisab Otepääl ilmselt ees selle aasta teine vallavanemavahetus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles