Jarosław Kaczyński Smolenski katastroofist: meile on pidevalt valetatud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jarosław Kaczyński eile Varssavis toimunud mälestusüritusel. Pildil on tema kaksikvend Lech Kaczyński ja viimase abikaasa, kes hukkusid 2010. aasta lennukatastroofis.
Jarosław Kaczyński eile Varssavis toimunud mälestusüritusel. Pildil on tema kaksikvend Lech Kaczyński ja viimase abikaasa, kes hukkusid 2010. aasta lennukatastroofis. Foto: SCANPIX

Tõde Smolenski lennukatastroofi kohta pole välja selgitatud, ütles opositsiooniline Poola Seaduse ja Õigluse Partei liider Jarosław Kaczyński.

Hukkunud presidendi Lech Kaczyński ekspeaministrist kaksikvend ütles Smolenski lennukatastroofi viiendal aastapäeval pealinnas Varssavis presidendipalee ees peetud kõnes, et Poola andis uurimise üle Vene uurijatele, kelle uurimisraporteid nimetas ta aga absurdseks.

«Miski ei saa olla tõest kaugemal,» ütles Kaczyński, kelle sõnul on poolakatele pidevalt valetatud. «Ilma tõeta Smolenski kohta ei saa olla vaba, sõltumatut, tugevat ja turvalist nagu ka õiglast Poolat, Poolat, millest me hoolime, Poolat, millest me unistame.»

10. aprillil 2010 kukkus Venemaal Smolenski lähedal alla Poola presidendi lennuk. Katastroofis hukkusid kõik 96 reisijat, kes olid teel Katõni, veresauna toimumispaika, kus 1940. aastal tapeti NSV Liidu kõrgemate võimukandjate käsul üle 20 000 poolaka.

Venemaa ja Poola pole viis aastat pärast katastroofi õnnetuse põhjustes ühisele seisukohale jõudnud ning Poola jätkab juhtunu uurimist. Venemaa sõnul lasub vastutus õnnetuse eest täielikult poolakatel: selle olevat põhjustanud lennuki TU-154 piloodid, kes otsustasid maanduda sobimatutes ilmaoludes.

Poola hinnangul lasub osa süüst aga ka Vene lennujuhtidel, kes ei andnud Poola presidendilennuki pilootidele selgelt mõista, et halva ilma tõttu tuleks maanduda mujal. Ka on Varssavi juhtinud tähelepanu vajakajäämistele lennudispetšerite ja Poola delegatsiooni ohutuse eest vastutanud ametnike töös.

Jarosław Kaczyński on olnud kriitiline mõlema riigi uurijate töö suhtes. Pärast lennuõnnetust asutas erakond lennukatastroofi asjaolude väljaselgitamiseks oma uurimiskomisjoni, mis leidis, et Vene lennujuhid viisid TU-154 piloodid eksiteele. Ka leiti, et pilootide oskustest ei piisanud õnnetuse ärahoidmiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles